Kevät on alkanut virallisesti Keski-Suomessa! – Perjantaina nautiskellaan jopa yli kymmenestä lämpöasteesta

Perjantaiksi on luvattu Keski-Suomeen harvinaisen lämmintä säätä, sillä lämpömittarin lukema voi nousta jopa yli kymmeneen lämpöasteeseen. Aurinko lämmittää maakuntaa myös alkuviikosta, sillä koko alkanut viikko on hyvin aurinkoinen, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Nina Karusto.

– Keskiviikkona ja torstaina taivaalla on kumpupilviä, mutta näyttää siltä, että aurinko pääsee paistamaan myös niiden lomasta, Karusto toteaa.

Alkuviikosta luvassa on kuitenkin myös toppatakkikelejä, sillä tiistain ja keskiviikon välisenä yönä pakkanen kiristyy jopa 10–15 pakkasasteeseen. Selkeä sää ja pohjoinen virtaus johtavat hyytävään yöpakkaseen. Pakkaset kuitenkin väistyvät viikon mittaan.

– Viikon mittaan virtaukset kääntyvät lännen ja etelän välisiksi, mikä tarkoittaa säiden lämpenemistä. Loppuviikosta myös yölämpötila nousee nollan yläpuolelle, Karusto jatkaa.

Torstaina lämpötila nousee noin seitsemään asteeseen. Perjantai on viikon lämpimin päivä ja viikonloppuna lämpötila laskee noin viiteen plusasteeseen. Viikonloppuakin päästään näillä näkymin viettämään poutaisissa merkeissä.

Kevät alkoi viime vuosia aiemmin

Auringonpaiste, kuiva asfaltti sekä puiden alle muodostuneet pälvet ovat saaneet monen kevätfiiliksen nousemaan. Kevättunnelmointiin onkin aihetta, sillä kevät on virallisesti alkanut Jyväskylässä.

– Termisen kevään alkamispäivämääräksi on merkattu Jyväskylässä 15. maaliskuuta, Ilmatieteen laitoksen meteorologi Petteri Pyykkö kertoo.

Tänä vuonna kevät alkoi huomattavasti viime vuosia aiemmin, sillä viime vuonna terminen kevät alkoi 5. huhtikuuta ja vuonna 2017 vasta 20.4.

Termisellä keväällä tarkoitetaan sitä, että vuorokauden keskilämpötila asettuu pysyvästi nollan yläpuolelle. Pakkaspäiviä tai yöpakkasia voi siis olla vielä termisen kevään alkamisen jälkeenkin, kunhan pidemmän ajan keskilämpötila pysyy plussan puolella.

Terminen kevät on alkanut ainakin myös Etelä-Suomessa, länsirannikolla sekä Joensuussa ja Kokkolassa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .