Kevan Kietäväinen ei ota kantaa eläkemaksun käyttöön säästökiistan ratkaisuna

Kietäväisen mukaan Kevalla ei ole roolia kiistassa kuntasäästöistä.

Kuntien eläkkeistä huolehtivan Kevan toimitusjohtaja Timo Kietäväinen ei ota kantaa siihen, voisiko kuntien eläkemaksujen alennus olla palikka ratkaisuun kuntien säästökiistasta.

– Perinteisesti kuntien työeläkemaksujen korotuksia tai alennuksia ei ole käytetty kunta-valtiosuhteen tarkastelussa. Käytetäänkö nyt, niin Keva ei ole siinä osapuoli, Kietäväinen sanoi tänään.

Kuntien talouteen vaikuttaa ensi vuonna merkittävästi kuntien eläkemaksujen aleneminen. Kietäväisen mukaan asiasta on viestitetty kunnille jo kesällä. Hänen mukaansa asian pitäisi olla osapuolilla tiedossa. Kietäväisen mukaan Kevalla ei ole roolia kiistassa kuntasäästöistä.

Kietäväinen kertoi eilen STT:lle, että kilpailukykysopimus on laskemassa merkittävästi kuntien eläkemaksuja. Maksun alennukseen vaikuttaa eläkeuudistus, kilpailukykysopimus ja pieneltä osin eläkevakuuttajan tarkentuneet arviot sijoitustoiminnan tuotoista.

Kevassa on ennakoitu, että kuntatyönantajan eläkemaksua alennetaan ensi vuonna 1,26 prosenttiyksikköä. Asiasta päättää lopullisesti Kuntien eläkevakuutuksen valtuusto. Kietäväinen arvioi, että maksualennus toisi kunnille noin 260 miljoonan euron helpotuksen eläkemaksuihin. Kilpailukykysopimus voi alentaa kuntatyönantajan eläkemaksua myös vuonna 2018.

Mitä eläkepohjalle tapahtuu?

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön (Juko) puheenjohtaja Olli Luukkainen ei ota kantaa siihen, voisiko kuntatyönantajan eläkemaksujen alentaminen 1,26 prosenttiyksiköllä ratkaista kiky-kiistan.

– Asia vaatii lisää selvityksiä ja pohdintaa, Luukkainen sanoo.

Luukkainen sanoo, että laskelma on hänelle uusi. Hän on lisäksi huolissaan, mitä eläkepohjalle tapahtuu, jos maksuja alennetaan.

– Tämä tarkoittaisi, että ne rahat, joista eläkkeet maksetaan, tulisivat pienenemään.

Kunta-alan on tarkoitus allekirjoittaa kilpailukykysopimus maanantaina. Liitot ovat kuitenkin viestineet, että allekirjoittaminen on hyvin vaikeaa, jos hallitus ei poista ensi vuoden budjettiesityksessään kuntien talouteen kohdistuvia lisäleikkauksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.