Kevan toimitusjohtaja eroaa jälleen – syynä luottamuspula

Kuntien eläkemiljardeja hallinnoiva Keva vaihtaa yllättäen jälleen toimitusjohtajaa. Yhtiö ilmoitti torstaina, että vasta reilun vuoden verran tehtävää hoitanut Jukka Männistö on jättänyt eroanomuksen. Taustalla on Kevan hallituksen ja toimitusjohtajan välinen luottamuspula.

Kevan hallituksen puheenjohtaja, Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen sanoi STT:lle, että luottamuspulan syyt liittyivät Männistön johtamistapaan ja toimintaan. Sen enempää hän ei asiaa halua avata. Ikonen ei kertonut myöskään, kehittyikö luottamuspula pikkuhiljaa vai aiheuttiko sen jokin yksittäinen tapahtuma.

– Sen voin sanoa, että tämä on aivan erityyppinen tapaus kuin edellisellä kerralla, hän sanoi. Männistön edeltäjä Merja Ailus joutui toissa vuoden lopulla eroamaan työsuhde-etuuksistaan nousseen julkisen mekkalan vuoksi.

Kevan tiedotteessa Ikonen kiittää Männistöä yhteistyöstä hallituksen kanssa ja Kevan hallintoa koskevan muutoksen toteuttamisesta.

Kevan johto on ollut tuulinen paikka, sillä Ailuksen edeltäjä Markku Kauppinen taas jätti paikkansa kesällä 2009 vaalirahakohun takia.

Männistö ei torstaina aamupäivällä vastannut STT:n soittopyyntöön.

Kädenpuristuksena yli 220 000 euroa

Kevan hallitus aloittaa välittömästi uuden toimitusjohtajan hakuprosessin. Uusi toimitusjohtaja aloittanee ensi vuoden keväällä. Siihen asti tehtävää hoitaa Männistön varamiehenä toiminut varatoimitusjohtaja Tapani Hellsten.

Toimitusjohtaja vastaa Kevan hallituksen alaisena Kevan toiminnasta ja taloudesta, ja tukena on hänen johdollaan toimiva johtoryhmä. Ikosen mukaan Kevan johtoon haetaan nyt vahvaa ja näkemyksellistä ihmistä, sillä edessä on sote-uudistuksen kaltaisia isoja haasteita.

Männistön ero astuu voimaan, kun Kevan valtuuskunta on käsitellyt asian. Sen seuraava kokous on ensi viikon torstaina.

Männistöllä on johtajasopimuksen mukaan kuuden kuukauden irtisanomisaika, minkä lisäksi hänelle maksetaan kuuden kuukauden palkkaa vastaava erokorvaus, yhteensä siis noin vuoden palkkaa vastaava summa. Männistön kuukausipalkka on ollut noin 18 500 euroa. Kahdellatoista kerrottuna yhteissummaksi tulisi siten yli 220 000 euroa.