Kierrätä vanha kännykkä tai kello – autat työtöntä ja pääset risteilylle

Lauantaina Jyväskylän satamasta pääsee ilmaiselle risteilylle tuomalla keräykseen tarpeettomaksi jäänyttä elektroniikkaa tai jalometallia. Samalla tulee edistäneeksi pitkäaikaistyöttömien kuntoutustoimintaa.

Pitkäaikaistyöttömien työllistymiseen tähtäävää Ketään ei jätetä rannalle ry:n Jalo-hanketta esitellään lauantaina Lutakossa järjestettävässä koko perheen Ilon Päivä -tapahtumassa, jossa vierailevat muun muassa Joulupukki, Muori, Pakkasukko ja Panda. Lisäksi keppihevosharrastajat voivat osallistua heppaparaatiin. Risteilijöitä kuljettaa yhdistyksen oma M/S Satu -risteilyalus.

Puoliltapäivin alkavassa tapahtumassa voi myös lunastaa lippuja saman päivän iltana Paviljongissa pidettävään hyväntekeväisyyskonserttiin tuomalla elektroniikkaa, koruja, kelloja tai palkintoesineitä KERJ:n kierrätyspisteisiin Lutakonaukiolle ja Paviljongin lämpiöön.

Konsertissa esiintyvät Vaput, Sirkat ja Jyväskylän Puhallinorkesteri. Solistina on Jonna Ortju, ja konsertin juontaa Arvo Vuorela.

Jalo-hankkeessa mukana oleviin keräyspisteisiin otetaan pienelektroniikkalaitteita, kuten kännyköitä, digikameroita, paristoilla toimivia kelloja, tietokoneita, digiboxeja, netti- ja muistitikkuja ja reitittimiä. Myös kelloja ja niiden osia, kullattuja koruja ja rannekkeita, hopeapinnoitettuja palkintoesineitä ja lautasia, lusikoita ja koruja otetaan vastaan. Metallit erotellaan käsityönä ja kerätään talteen jatkojalostusta varten.

Jalometalleja voi kierrättää työttömien avuksi myös Ilon Päivä -tapahtuman ulkopuolella. Jalo-hankkeen kierrätettäväksi elektroniikkaa ja koruja ottavat vastaan Forum Kulta kauppakeskus Forumissa, Kytölän Kello ja Kulta Torikeskuksessa, Keski-Suomen KotiData Torikulmassa, Viherlandia Jyskässä, Rantasen Kello Jämsässä sekä Ketään ei jätetä rannalle ry:n oma purkaamo osoitteessa Tahvontie 2, Jyskä.

Hanke on ollut Ketään ei jätetä rannalle ry:n puheenjohtaja Kalevi Korhosen mukaan käynnissä vuoden. Jyväskylän kaupunki oli hankkeessa rahoittajana kesäkuun loppuun saakka, ja sen jälkeen on menty "omilla siivillä".

– Olemme saaneet purkutoiminnan avulla paljon nuoria pitkäaikaistyöttömiä lähtemään takaisin työelämään tai jatkamaan opintojaan. Toiminta on kuntouttavaa, emmekä itse varsinaisesti työllistä nuoria, Korhonen avaa.

Lähikuukausina Jyväskylään perustetaan Korhosen mukaan jalometallien jatkojalostuslaitos, jonka laitevalmistus ja tilojen viimeistely ovat jo käynnissä. Jatkojalostuslaitosta varten perustetaan yritys, joka on itsenäinen toimija, eikä liity suoranaisesti Ketään ei jätetä rannalle -yhdistyksen toimintaan.

– Yritys ostaa meidän purkutoiminnastamme tulevan jalometallin, eli se on liiketoimintaa. Jatkojalostuslaitokseen todennäköisesti kuitenkin työllistyy kaksi nyt purkutoiminnassa olevaa kuntoutettavaamme, Korhonen kertoo.

Korjauskelpoiset ja mahdollisesti uusiokäytettävät kellot otetaan keräyksessä talteen, dokumentoidaan ja arvioidaan kunnostusta varten. Tältä pohjalta KERJ:n tiloihin Jyskään on perustettu myös kellopurkaamo sekä aloitettu kellonosien varaosapankin kokoaminen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .