Kiinnostus gluteenittomaan ruokavalioon lisää puhdaskauran kysyntää Suomessa – viljelijä tienaa takuuhinnan

Kiinnostus gluteenitonta ruokavaliota kohtaan näkyy paitsi ruokakaupoissa ja ravintoloissa myös suomalaisilla pelloilla.

Erityisesti gluteenittoman kauran viljely on lisääntynyt.

Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliitto MTK:n vilja-asiamies Max Schulmanin mukaan gluteenitonta kauraa viljelevien tilojen määrä Suomessa on kasvussa.

– Jos 10 vuotta sitten puhdaskauran viljelyssä oli joitakin kymmeniä tiloja, nyt puhutaan arviolta sadoista tiloista, jotka ovat siirtyneet tai siirtymässä viljelemään gluteenitonta puhdaskauraa, Schulman sanoo.

Suomen isoimmat viljoja ostavat yritykset Raisio ja Helsingin Mylly ovat lisänneet puhdaskauran sopimusviljelyä viime vuosina.

– Puhdaskauran tilausmäärät ovat nousseet tasaisesti viime vuosina, kertoo viljapäällikkö Minna Oravuo Ravintoraisiosta.

Oravuon mukaan gluteenittomien kauratuotteiden kysynnän kasvu on globaali trendi.

– Kansainvälisten teollisuus- ja vientiasiakkaiden kiinnostus suomalaista korkealaatuista puhdaskauraa kohtaan on lisääntynyt. Myös muut kuin keliaakikot kokevat näiden tuotteiden vahvistavan omaa hyvinvointiaan, Oravuo arvioi.

Helsingin Myllyssä gluteenittoman puhdaskauran jalostaminen aloitettiin vuonna 2016. Vuonna 2016 puhdaskauran sopimusviljelijöitä oli hieman alle sata.

– Gluteenittomien kauratuotteiden kysyntä on ollut kovaa ja kasvaa jatkuvasti sekä kotimaassa että vientimarkkinoilla, sanoo markkinointijohtaja Riitta Salenius-Mela Helsingin Myllystä.

Viljelijälle enemmän tuloja

Erikoistuotannosta saatava lisähinta voi osittain lisätä kotimaisten tilojen kannattavuutta. Viljelijälle puhdaskaurasta maksetaan tavallisesti 50–70 euroa enemmän tonnia kohti kuin tavallisen suurimokauran viljelystä. Puhdaskauralla on myös takuuhinta, jonka alle hinta ei laske, vaikka markkinahinta laskisikin.

Gluteeniton viljely on tavanomaista työläämpää ja vaatii viljelijältä erityistä tarkkuutta, sillä koko tuotantoketju on pidettävä puhtaana muista viljalajikkeista.

Kauraa saa myydä gluteenittomana puhdaskaurana silloin, kun sen seassa on muita viljoja alle kuusi jyvää kiloa kohti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Koneyrittäjien hallituksessa jatkaa kaksi nimeä Keski-Suomesta

Keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen torjuu ajatuksen kotihoidontuen poistosta yli 3-vuotiailta sisaruksilta

Kun Maryam Mousapour muutti lastensa kanssa Iranista Jyväskylään, Pupuhuhdassa odotti liki tyhjä asunto – Nyt elämä Suomessa on hyvä

Rattijuoppo peruutti autonsa ojaan Äänekoskella – kovat promillet toivat ehdottoman vankeustuomion, vaikka kyse oli ensikertalaisesta

Jyväskylän torin muutto Asema-aukiolle on viivästynyt: Kysyimme myyjiltä ja asiakkailta sunnuntaina, miten torilla menee nyt – Näin he vastasivat

Postin työriitaa ratkoo seuraavaksi valtakunnansovittelija

Lakivaliokunnan puheenjohtaja lähestymiskielloista: hakemus maksuttomaksi, kieltoon määrätty sähköiseen valvontaan, rikkojille kovemmat rangaistukset

Vessariitaa rauhoitelleen miehen ravintolailta päättyi ambulanssiin Jämsässä – vamman aiheuttaneen maksettavaksi yli 21 000 euron korvaukset

Sisäministeri Ohisalo pyytää poliisilta selvitystä viime päivien mielenosoituksista – näin poliisi perustelee toimintaansa

Silja Europan matkustajille ei tiedotettu kuolemantapauksista – "Sain tiedon uutisista"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.