Kiinteistöveroa pakko kiristää 125 kunnassa

Alarajojen nosto pakottaa korotuksiin myös sellaisia kuntia, joilla ei ole siihen tarvetta.

Hallituksen päätös korottaa kiinteistöveron alarajoja pakottaa 125 kuntaa kiristämään kiinteistöverotusta ensi vuonna, kertoo Veronmaksajain Keskusliitto.

Vakinaisen asunnon kiinteistöveron alaraja nousee 0,37 prosentista 0,41 prosenttiin, ja se pakottaa 53 kuntaa korottamaan veroprosenttia. Yleisen kiinteistöveroprosentin alaraja nousee 0,80 prosentista 0,93 prosenttiin, ja se vaikuttaa vastaavasti 90 kuntaan. Lisäksi korotetaan muiden kuin vakituisten asuinrakennusten kiinteistöveroprosentin sekä rakentamattoman rakennuspaikan kiinteistöveroprosentin alarajoja.

Euromääräisesti yli 60 prosenttia kiristyksistä kohdistuu kahteen kuntaan eli Helsinkiin ja Espooseen.

– Kuntien tulisi voida päättää mahdollisimman itsenäisesti kiinteistöveron tasosta. Alarajojen nosto pakottaa kiinteistöveron korotuksiin myös sellaiset kunnat, joilla ei ole siihen tarvetta tai halua, sanoo Veronmaksajien ekonomisti Leena Savolainen tiedotteessa.

Kiinteistövero perustuu kiinteistön edellisvuoden verotusarvoon. Verotusarvo lasketaan erikseen maapohjalle ja rakennukselle. Koko kiinteistön verotusarvo saadaan laskemalla yhteen maapohjan ja rakennusten arvot. Veroprosenteista päättävät kunnan- ja kaupunginvaltuustot tietyissä rajoissa.

Täältä näet, missä kunnissa vakinaisen asunnon kiinteistöveroprosentti nousee: https://www.veronmaksajat.fi/globalassets/lehdistotiedotteet/lehdistotiedotteet-2016/vakituinen-asuinrakennus_2016_2017.pdf

Täältä näet, missä kunnissa yleinen kiinteistöveroprosentti nousee: https://www.veronmaksajat.fi/globalassets/lehdistotiedotteet/lehdistotiedotteet-2016/yleinen-kiinteistovero_2016_2017.pdf

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.