Kiinteistöveron korotus nostatti eripuraa eduskunnassa

SDP kummastelee jo kolmatta kiinteistöveron korotusta tällä hallituskaudella.

Hallituksen viime viikolla esittämä kiinteistöveron korotus nostatti eduskunnassa tiistaina kiihkeän keskustelun, kun etenkin SDP:n ja perussuomalaisten kansanedustajat hyökkäsivät hallituksen korotusaikeita vastaan.

SDP:n Pia Viitanen muistutti, että kiinteistöverotusta ollaan nyt korottamassa jo kolmatta kertaa kuluvalla hallituskaudella. Hallitusohjelmaan kirjattu sadan miljoonan euron korotus kiinteistöveroon on Viitasen mukaan jo tehty, mutta silti veronkorotuksia jatketaan.

Oppositioryhmissä kannettiin huolta veronkorotuksen vaikutuksista esimerkiksi omakotitaloissa asuviin lapsiperheisiin ja eläkeläisiin.

SDP:n Timo Harakka nosti esille hallituksen esityksen laskelman, jonka mukaan kiinteistöveron korotus saattaa tietää esimerkiksi helsinkiläiselle omakotitalossa asuvalle perheelle sadan euron lisämenoa ensi vuonna.

– Auta armias, jos siellä omakotitalossa asuu koululaisperhe, koska heidän verotuksensa kiristyy vielä sitäkin kautta, että verotuksen lapsivähennys poistuu, Harakka sanaili.

– Kyllä on pysähtymisen paikka siinä, että hyvin lyhyessä ajassa, muutamassa vuodessa, kiinteistöverotus on tullut tällaiseksi jatkuvaksi korotusautomaatiksi, josta hallituksen hyviin tarpeisiin tuntuu aina löytyvän lisää rahaa, Krista Kiuru (sd.) tiivisti.

"Kukaan ei ole iloinen"

Hallitus esitti viime viikolla kiinteistöveroon korotuksia kahdelle seuraavalle vuodelle siten, että korotus lisäisi kuntien kiinteistöverotuottoja ensi vuonna noin 49 miljoonalla eurolla ja seuraavana vuonna noin 16 miljoonalla eurolla.

Hallituspuolueiden edustajat puolustautuivat lähinnä viittaamalla hallituksen valitsemiin verotuksen painopisteisiin.

– Kukaan ei ole iloinen, että joudutaan asumiskustannuksia korottamaan kiinteistöveron muodossa, mutta tämän hallituksen linjana on se, että ennen kaikkea työnteon ja yrittäjyyden verotusta pyritään keventämään, koska se on kaikkein tärkeintä Suomen talouskasvun kannalta, Ben Zyskowicz (kok.) sanoi.

Soraääniä keskustan riveistä

Kiinteistöverokeskustelussa kuultiin voimakkaita soraääniä pääministeripuolue keskustan riveistä, joissa oltiin huolissaan kiinteistöveron korotuksen vaikutuksista maanviljelijöiden tilanteeseen.

Hannu Hoskosen ja Esko Kivirannan mukaan kiinteistöveron korotuksella voi olla kestämättömiä vaikutuksia maanviljelijöiden asemaan, etenkin kun kuluvan vuoden sadosta on surkeiden säiden vuoksi tulossa kehno.

– Otetaan esimerkki, iso robottinavetta, jonka investointiarvo voi olla yli miljoona euroa. Sille kun ruvetaan kiinteistöveroa sitten laskemaan, niin siinä kyllä pienen tilan nettotuotto – se, mikä sieltä ankarasta työstä viivan alle jää – menee käytännössä yhdellä pyyhkäisyllä pois, Hoskonen painotti.

Hoskonen ja Kiviranta patistelivat hallitusta ryhtymään toimiin, jotta kiinteistöveron korotuksen vaikutuksia maanviljelijöihin voitaisiin lieventää.

– Nyt eletään niitä aikoja, että jos emme tähän saa parannusta, meillä maatiloja rupeaa menemään konkurssiin kiihtyvällä vauhdilla. Se on pois suomalaisesta työstä, koska siinähän menetämme samalla koko jalostusketjun, Hoskonen summasi.

juttuun "Kiinteistöveron korotus nostatti eripuraa..."

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.