Kiista alkoholin etämyynnistä jatkuu

Wallinheimo kysyy: Miksi ministeriö väittää EU:lle, että etämyynti olisi kielletty?

Kiistely alkoholin etämyynnistä jatkuu. Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo on tehnyt asiasta kirjallisen kysymyksen.

– Miksi sosiaali- ja terveysministeriö on etämyyntiä koskevan notifioinnin yhteydessä väittänyt EU:n komissiolle, että nykyisessä alkoholilaissa olisi etämyynnin kielto ja että luvatonta vähittäismyyntiä koskenutta yksittäistapausta käsitelleessä KKO:n Visnapuu-tuomiossa olisi otettu jotain kantaa rajat ylittävään etämyyntiin, Wallinheimo kysyy.

Wallinheimo ihmettelee, ettei missään muussa maassa ole kielletty etämyyntiä, ei edes Ruotsissa, jossa on vastaava monopolijärjestelmä kuin Suomessa. Hän kysyykin, onko STM etämyyntiesitystään valmistellessaan tehnyt vertailua Ruotsin tilanteeseen.

Kokoomus ja keskusta vastakkain

Etämyyntiä koskevassa kiistassa vastakkain ovat kaksi suurinta hallituspuoluetta, keskusta ja kokoomus. Keskusta haluaa pitää kiinni Alkon monopolista. Se pelkää, että rajoittamaton etämyynti murentaa Alkon monopolin. Kokoomus puolestaan haluaa purkaa Alkon monopolin.

Kiista kärjistyi kesällä, kun kokoomuksesta syytettiin alkoholiasioista vastaavaa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Sarikkoa (kesk.) siitä, että ministeriö lähetti kaikessa hiljaisuudessa EU-notifiointiin luonnoksen lakimuutoksesta, jolla Suomi kieltäisi alkoholijuomien etämyynnin. Saarikko perusteli tätä sillä, että eduskunta tahtoo, että etämyyntiä koskevat ratkaisut eivät vaaranna Alkon asemaa tai suomalaisen elinkeinoelämän yhdenvertaisuutta ulkomaisiin kilpailijoihin nähden.

"Turhaa liioittelua"

Wallinheimon mielestä keskustan pelko Alkon murenemisesta on turhaa liioittelua.

– Etämyynti vastaa yhtä prosenttia alkoholin kokonaismyynnistä. Onko Alkon monopoli murtunut tähän mennessä, vaikka etämyynti ei ole kielletty, Wallinheimo kysyy.

Wallinheimo kuitenkin jatkaa, että Alkon osuus on enää noin kolmannes alkoholin kokonaismyynnistä ja se on koko ajan laskussa. Hän arvioi, että joku taho tulee jossain vaiheessa tekemään kantelun Alkon monopolin perusteista.

– Alkon puolustajien pelko on, että etämyynnin lisääntyminen vauhdittaisi kysymyksen tekemistä.

Wallinheimo toteaan kysymyksessään, että Suomen lainsäädännössä ei ole alkoholin etämyynnin kieltäviä säädöksiä. Keskustassa asia nähdään toisin.

– Ilman muuta se kielletty, kansanedustaja Pekka Puska (kesk.) kertoi Uutissuomalaiselle, kun tieto notifioinnista tuli julkisuuteen. Asia on todettu EU-tuomioistuimessa ja kotimainen tuomioistuin on sen vahvistanut.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .