Kiista vaalirahoista jatkuu kireissä tunnelmissa

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) vaalirahalausunnoista syntynyt jännite jatkuu eduskunnassa. Eikä merkkejä sen laukeamisesta ole näköpiirissä.

Vanhaselta avointa selvitystä vaatinut oppositio arvioi, että tämän on vaikea kieltäytyä selvityksen antamisesta, jos vaatimuksen takana on koko oppositio. Eduskunnan neljä oppositiopuoluetta ilmoittivatkin, että he haluavat asiasta pääministerin ilmoituksen.

Pääministeri Vanhanen kommentoi STT:lle, että sellaista ei tule. Hallituksessa on niin sovittu. Välikysymykseen hallitus sen sijaan olisi valmis vastaamaan.

SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma haluaisi kuulla esimerkiksi pääministerin roolista Kehittyvien maakuntien Suomi -yhdistyksen toiminnassa. Vanhasen mielestä yhden yhdistyksen pitäminen esillä ei ole syy opposition vaatiman ilmoituksen antamiseen.

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka ilmoitti puolestaan pyytävänsä oikeusministeriöltä selvitystä siitä, miten ministeriö toimii vaalirahailmoitusten kanssa. Ilmoitusten käsittelystä ministeriössä on tehty kantelu oikeuskanslerille.

Huomenna vaalirahajupakkaa puivat keskustan kansanedustajat ylimääräisessä ryhmäkokouksessaan.