Kiistellyn glyfosaatin kohtalo EU:ssa jäi vieläkin auki

Tällä hetkellä glyfosaatin käyttö kasvinsuojelussa on sallittua kuluvan vuoden kesäkuun loppuun.

Euroopan unioni (EU) miettii vieläkin, miten se suhtautuu kasvinsuojeluaine glyfosaatin käyttöön rikkakasvien torjunnassa jatkossa, vaikka asialla alkaa olla kiire.

EU:n jäsenvaltiot keskustelivat asiasta torstaina kasvinsuojeluaineasioita käsittelevässä pysyvässä komiteassa. Komitea päättää tehoaineiden hyväksymisestä EU:ssa, ja Suomea komiteassa edustaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes).

Tukes kertoo, että Euroopan komission ehdotus ei saanut taakseen jäsenvaltioiden määräenemmistöä ja nyt komissio jatkaa selvittelyjä, miten asiassa edetään. Tukesista saadun tiedon mukaan komission ehdotuksena oli, että glyfosaatin käyttölupaa jatkettaisiin yhdeksällä vuodella. Tällä hetkellä glyfosaatin käyttö kasvinsuojelussa on sallittua EU:ssa kuluvan vuoden kesäkuun loppuun.

Päätöstä glyfosaatin kohtalosta on siirretty EU:ssa aiemminkin. Alun perin päätös piti tehdä viime vuoden loppuun mennessä.

Turvallisuudesta eri näkemyksiä

Glyfosaatin käytön turvallisuudesta kiistellään. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan on olemassa todisteita siitä, että glyfosaatti kasvattaa imusolmukesyövän riskiä. Toisaalta Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA) mukaan vakavia huolia glyfosaatin terveysriskeistä ei ole. EFSA on todennut, että joissain glyfosaattivalmisteissa esiintyvä niin sanottu POEA-apuaine on huomattavasti myrkyllisempi kuin glyfosaatti.

Glyfosaatti tuli markkinoille 1970-luvun alussa, ja Suomessa sitä on käytetty vuodesta 1976. Tukesin mukaan glyfosaatti on myydyin tehoaine Suomessa. Myynti on vähentynyt viime vuosina, mutta esimerkiksi vuonna 2013 se ylsi vielä noin 550 tonniin. Glyfosaattia on muun muassa Roundup-nimellä myytävissä tuotteissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Ex-sisäministeri lisää painetta al-Holin palautuksissa Marinille ja Kulmunille – "Ei ole vain ulkoministerin asia"

Ulkoministeri Haavisto: Tällä hetkellä konkreettista operaatiota al-Holin palautuksista ei ole

Komission vihreä suunnitelma kiristää ilmastotavoitteita ja kertoo, miten niihin on tarkoitus päästä

Entinen pääministeri Rinne on valittu eduskunnan ensimmäiseksi varapuhemieheksi

Vihtavuorelainen perheenäiti oli lähistöllä, kun ruutitehtaalla räjähti – pamauksen syytä selvitetään, alue tutkitaan tarkemmin torstaina

Kaukolämmön jakelussa katkoksia Jyväskylässä – huomenna Mäyrämäki, ensi viikolla Ylioppilaskylä

Helsingin kaupungin asuntotuotannon ex-pomo kohteli alaistaan vähättelevästi ja loukkaavasti – myös kaupungille tuomio työturvallisuusrikoksesta

Yli 2,6 miljoonaa euroa apurahoja Jyväskylän yliopistoon – katso kaikki Koneen Säätiön apurahojen saajat tästä

Hallituspuolueiden kansanedustajat eri linjoilla al-Holin suomalaisten asiassa: Könttä (kesk.) vastustaa kotiuttamista – "Suomeen ei pidä terroristeja tuoda ollenkaan"

Lapsiasiavaltuutettu moittii Suomea hidastelusta lasten palautuksissa al-Holista – "Prosessi on ollut tuskaisen hidas"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.