Kilpailukykysopimuksesta sopu metsäalalla - ensimmäinen laatuaan

Kilpailukykysopimuksen liittokohtaisista neuvotteluista saatiin maanantaina ensimmäinen neuvottelutulos. Metsäala pääsi sopuun, miten sopimusta aiotaan toteuttaa käytännössä.

Sopimuksen piirissä on noin 3 500 metsäalan työntekijää, muun muassa metsureita.

Sopimus pidentää työaikaa vähentämällä työntekijöiltä kolme pekkaspäivää. Tähän saakka Metsäteollisuuden työehtosopimuksessa pekkaspäivien maksimimäärä on ollut 12,5 vuodessa.

Lisäksi otetaan käyttöön kriisilauseke, jolla vuosilomia voitaisiin siirtää tai palkoissa joustaa väliaikaisesti. Palkkajoustot eivät voisi mennä alle työehtosopimukseen kirjatun minimitason.

Työntekijöitä edustavan Puuliiton puheenjohtaja Jari Nilosaari kertoo, että lauseke voisi olla kerrallaan voimassa korkeintaan vuoden. Sen käyttöön ottaminen vaatisi sekä työnantaja- että työntekijäpuolen hyväksynnän. Kriisilausekkeen käyttöönotosta neuvottelisi luottamusmies.

Tulos syntyi kohtuullisessa ajassa

Nilosaaren mukaan neuvottelut sujuivat melko nopeasti, vaikka työntekijöiden etujen heikentäminen ja työajan lisääminen olivat vaikeita kysymyksiä.

- Lähdimme siitä, että kerran kilpailukykysopimus on sovittu keskusjärjestöjen välillä, se sovitaan myös meidän liittojemme välillä.

Työnantajapuoli on tyytyväinen, että sopu täyttää kilpailukykysopimuksen tavoitteet työajan pidentämisestä ja kriisilausekkeesta.

- Sopimus saatiin aikaan jo nyt, ja mielestäni se osoittaa, että pöydässä on ollut hyvä henki, toteaa Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Nina Pärssinen.

Pärssisen mukaan kriisilauseke on jouston väline, jolla voidaan saada väliaikaista apua esimerkiksi yrityksen taloudelliseen ahdinkoon. Pärssisen mukaan on mahdotonta arvioida etukäteen, milloin lauseketta jouduttaisiin käyttämään. Hän korostaa, että kysymyksessä on aina paikallisesti sovittava asia.

- Pyrimme löytämään toisen keinon taloudellisiin kriiseihin kuin pelkästään henkilöstön vähentämisen tai lomauttamisen.

Seuraavaksi osapuolten hallinnot käsittelevät neuvottelutuloksen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Päivällä sataa, mutta Linnan juhlien vieraat saanevat jonottaa kuivin kengin

Itsenäisyyspäivän aatto väkivaltainen Jyväskylässä – poliisilla tutkittavana kymmenkunta pahoinpitelyä

Pekkariset tänään Linnaan jo 40. kerran – Maurin lento Brysselistä laskeutuu vain tunteja ennen kättelyä

Keuruun kaupunginjohtaja Hannu Mars pyrkii Rauman nokkamieheksi – hakijoiden joukossa myös kaksi muuta keskisuomalaisittain tuttua nimeä

Rekka suistui yöllä Nelostieltä Viitasaarella ja pyyhkäisi mukaansa kylätalon kulmaa: nosto-operaatio hidastaa liikennettä useita tunteja – katso kuva

Kun Suomi on kotimaa ja sukunimi: Itsensä Miss Finlandiksi esitellyt Heidi Suomi on saanut kuulijat huvittumaan – "Se on aiheuttanut ihmetteleviä katseita"

Mies kuoli huoneistopalossa Kaarinassa

Yön uutiskooste: Tänään juhlitaan 102-vuotiasta Suomea, Linnan juhlien teemana tieto ja yhteiskunnallinen keskustelu, useita mielenosoituksia luvassa

Huhumylly SDP:ssä kiihtyy pääministerivaalin alla: ”Ilman muuta tiukka tilanne tuo jännitteitä puolueen sisälle”

Kahdesti haavoittunut veteraani juhlii tänään Linnassa – näin jämsäläinen Viljo Nokelainen kertoo sotatiestään

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.