Kilpailukykysopimuksesta sopu metsäalalla - ensimmäinen laatuaan

Kilpailukykysopimuksen liittokohtaisista neuvotteluista saatiin maanantaina ensimmäinen neuvottelutulos. Metsäala pääsi sopuun, miten sopimusta aiotaan toteuttaa käytännössä.

Sopimuksen piirissä on noin 3 500 metsäalan työntekijää, muun muassa metsureita.

Sopimus pidentää työaikaa vähentämällä työntekijöiltä kolme pekkaspäivää. Tähän saakka Metsäteollisuuden työehtosopimuksessa pekkaspäivien maksimimäärä on ollut 12,5 vuodessa.

Lisäksi otetaan käyttöön kriisilauseke, jolla vuosilomia voitaisiin siirtää tai palkoissa joustaa väliaikaisesti. Palkkajoustot eivät voisi mennä alle työehtosopimukseen kirjatun minimitason.

Työntekijöitä edustavan Puuliiton puheenjohtaja Jari Nilosaari kertoo, että lauseke voisi olla kerrallaan voimassa korkeintaan vuoden. Sen käyttöön ottaminen vaatisi sekä työnantaja- että työntekijäpuolen hyväksynnän. Kriisilausekkeen käyttöönotosta neuvottelisi luottamusmies.

Tulos syntyi kohtuullisessa ajassa

Nilosaaren mukaan neuvottelut sujuivat melko nopeasti, vaikka työntekijöiden etujen heikentäminen ja työajan lisääminen olivat vaikeita kysymyksiä.

- Lähdimme siitä, että kerran kilpailukykysopimus on sovittu keskusjärjestöjen välillä, se sovitaan myös meidän liittojemme välillä.

Työnantajapuoli on tyytyväinen, että sopu täyttää kilpailukykysopimuksen tavoitteet työajan pidentämisestä ja kriisilausekkeesta.

- Sopimus saatiin aikaan jo nyt, ja mielestäni se osoittaa, että pöydässä on ollut hyvä henki, toteaa Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Nina Pärssinen.

Pärssisen mukaan kriisilauseke on jouston väline, jolla voidaan saada väliaikaista apua esimerkiksi yrityksen taloudelliseen ahdinkoon. Pärssisen mukaan on mahdotonta arvioida etukäteen, milloin lauseketta jouduttaisiin käyttämään. Hän korostaa, että kysymyksessä on aina paikallisesti sovittava asia.

- Pyrimme löytämään toisen keinon taloudellisiin kriiseihin kuin pelkästään henkilöstön vähentämisen tai lomauttamisen.

Seuraavaksi osapuolten hallinnot käsittelevät neuvottelutuloksen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.