Kilpisjärven ainut koulu paloi maan tasalle – Sammutusapua Norjasta

Lapissa Enontekiön Kilpisjärvellä sijaitseva alakoulu on tuhoutunut tulipalossa. Päivystävän palomestarin mukaan kukaan ei loukkaantunut palossa, vaikka koulusta piti evakuoida sinne majoittuneet 80 ihmistä. He olivat saapuneet paikalliseen pilkkikilpailuun.

Palo sai alkunsa koulun viereen pysäköidystä asuntoautosta, josta liekit levisivät nopeasti koko rakennukseen.

Rakennus oli Kilpisjärven kylän ainoa koulu. Koulussa oli nyt alle 20 oppilasta, kertoo rehtori ja sivistystoimen johtaja Laila Nikunlassi.

– Palossa tuhoutui koko kylän keskus. Oli suuri menetys, Nikunlassi sanoo STT:lle.

Monitoimitalo oli rakennettu 1980-luvun lopulla. Koulun lisäksi talossa oli liikuntahalli, terveysaseman piste, asunto ja seurakunnan alttari. Isoissa tapahtumissa koulu toimi Nikunlassin mukaan myös lisämajoitustilana.

– Saamme kyllä koulun väliaikaistiloihin, kertoo Nikunlassi. Vaihtoehtoina voivat olla esimerkiksi Kilpisjärven biologinen asema tai rajavartiolaitoksen tyhjentyneet tilat.

Päivystävä palomestari Pekka Väliheikki kertoo, että monelta rakennukseen majoittuneelta paloi koko mukana ollut omaisuus. Ihmiset evakuoitiin ensi hätään paikalliseen ravintolaan, jonne saapui ensihoidon työntekijöitä ja kriisiryhmiä.

Väliheikin mukaan palo levisi asuntoautosta räjähdysmäisesti kouluun. Auto oli parkkeerattu usean metrin päähän koulusta. Sammutustöihin osallistui pelastuslaitoksen yksiköitä Muoniosta ja Enontekiöltä sekä sammutusyksiköitä Norjan puolelta.

Poliisi tutkii palon syttymissyytä. Asuntoauton omistajat on tavoitettu.