Kinkunrasva muuntuu dieseliksi – Näin saat rasvan kiertoon

Kinkunpaistamisesta syntyvän rasvan voi ottaa talteen ja viedä kierrätykseen. Rasvoista tehdään uusiutuvaa dieselpolttoainetta, ja dieselistä saatava tuotto lahjoitetaan lyhentämättömänä hyväntekeväisyyteen.

Suomalaiset syövät tänä jouluna noin 7 miljoonaa kiloa sianlihaa. Jos kinkussa on varovasti arvioiden noin viidennes rasvaa – riippuen onko ihra poistettu vai ei – sulaa rasvaa syntyy paistamisessa reilu miljoona kiloa. Suurin osa tästä menee turhanpalttina roskikseen.

Vaan näin ei tarvitse olla.

Nimittäin paistorasvan voi kierrättää 18 paikkakunnalla. Kinkkutemppu-keräyksen kautta tuotettavan uusiutuvan dieselin myyntituotot ohjataan kotimaiseen auttamistyöhön.

Lahjoituskohteina ovat nuorten syrjäytymistä ehkäisevä joukkueurheiluhanke Icehearts ja vähävaraisia perheitä avustava Hope. Tempauksesta hyötyy taloudellisesti vaan lahjoituksen saavat. Hyvän mielen saavat siihen osallistuvat kotitaloudet ja positiivista julkisuutta siihen osallistuvat tahot.

Lihaosaston vastaava, lihamestari Tatu Sällinen Keljon K-citymarketista kertoo, että kauppa myy joulun aikaan tuhansia kiloja kinkkuja.

– Ensimmäiset kinkut paistetaan jo pyhäinpäivänä, ja monet valmistavat useamman pienen kinkun, hän sanoo.

Kinkkutempausta hän pitää ainutlaatuisena maailmassa, tällaista ei ole kukaan tehnyt ennen.

Jyväskylässä kolme keräyspistettä

Sällisen mukaan yleisin suomalaisten joulukinkku on 7-kiloinen juhlakinkku, jossa on potka.

– Sellaisesta kinkusta häviää paistossa 15-20 prosenttia, Sällinen kertoo.

Sällinen muistuttaa, että kinkunrasvaa ei saa missään tapauksessa kaataa viemäriin, seurauksena on putkistojen tukkeutuminen ja suuret vahingot.

Paistettaessa syntyvä kinkunrasva on kuumana juoksevaa. Se lilluu uunipellillä ja polttaa helposti. Ennen rasvan talteenottamista jäähdyttely ei ole pahitteeksi.

Rasva kaadetaan tyhjään ja huuhdeltuun maitotölkkiin. Tölkki suljetaan hyvin teipillä ja annetaan hyytyä viileässä. Maitotölkin huuhteluvesi on pienempi haitta viemäriverkostossa kuin sinne kaadettu paistinrasva.

Jyväskylän seudulla on kolme keräyspistettä kinkunrasvalle. Ne sijaitsevat K-citymarket Keljon Neste-aseman ja autopesun vieressä (Kylmälahdentie 6), K-citymarket Palokan sisääntulon liikenneympyrän vieressä (Saarijärventie 52) ja Neste K Kirrin liikenneasemalla (Kirrintie 2).

Yhden kotikinkun paistamisesta syntyvällä rasvalla voi ajaa kolme kilometriä. On arvioitu, että Suomesta kierrätykseen tulevalla kinkunrasvalla voi ajaa kolme kertaa maapallon ympäri.

Suomalaista huippuosaamista on dieselpolttoaineen valmistus rasvapitoisista jätteistä ja tähteistä. Uusiutuvalla dieselillä on jopa 90 prosenttia pienempi hiilidioksidijalanjälki kuin tavanomaisella dieselillä. Suomalainen kinkunrasva on maailman alihyödynnetyin luonnonvara.

Kinkkutemppu on Kemianteollisuuden yhteisprojekti, jossa ovat mukana Neste, K-ryhmä, Lassila & Tikanoja, Suomen Pakkauskierrätys Rinki, Vesilaitosyhdistys, Honkajoki Oy sekä Maa- ja kotitalousnaiset.

Lisätietoja: kinkkutemppu.fi

Näin saat kinkunrasvan kiertoon

1. Juo maito-, piimä-, kiisseli- tai mehutölkki tyhjäksi.

2. Huuhtele se.

3. Laita tölkki tiskialtaan pohjalle pystysuoraan.

4. Kaada rasva varovasti tölkkiin. Varo, se voi olla kuumaa. Kuuma rasva polttaa!

5. Sulje tölkki esimerkiksi maalarinteipillä.

6. Anna rasvan hyytyä viileässä.

7. Kokeile, että rasva on muuttunut kiinteäksi.

8. Vie tölkki pystyasennossa lähimpään kierrätyspisteeseen.

9. Kaikki Suomen kinkunrasvan kierrätyspisteet selviävät osoitteesta kinkkutemppu.fi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .