Kirjailijatalo, Becker ja Juomatehdas kaupan Jyväskylässä – Kauko Sorjosen säätiö myy arvokiinteistöjä varmistaakseen taiteiden tukemiskyvyn

Suomala LKV Oy:n kiinteistönvälittäjä Jaana Patrakka-Suomala sai itselleen mieleisen tehtävän, kun kotiseutuneuvos Kauko Sorjonen ilmoitti Seminaarinrinteen kolmen talon myyntiaikeista. Myyntiin tulivat Kirjailijatalo (Seminaarinkatu 26 B), Becker (Seminaarinkatu 28) ja Juomatehdas (Seminaarinkatu 28). Kiinteistöt myydään tarjousten perusteella, eli pohjahintaa niillä ei ole.

– Olen itse kulttuurihistorian säilyttäjä ja innoissani tästä tehtävästä. Meillä on Sorjosen kanssa työhistoriaa jo aiemmin. Beckerissä on voimassa oleva vuokrasopimus vielä kolmisen vuotta, Juomatehdas on kookas kokonaisuus ja Kirjailijatalossa eri tyylien kerrostumat remontin eri vaiheissa tuovat omat haasteensa lopputuloksen suunnittelussa, sanoo Patrakka-Suomala.

 

Persoonallisen, viime sunnuntaina Keskisuomalaisessa julkaistun lehti-ilmoituksen laati Sorjonen ja toteutti Jussi Jäppinen. Sorjonen linjaa nimeään kantavan säätiön tulevaisuutta.

– Asiaa täytyy pohtia tilanteen mukaan, eikä kuluja aiheutta-vien tyhjien tilojen hallinnointi ole säätiön ydintehtävä. Myytävien listaan ei toistaiseksi ole tulossa täydennystä. Taiteilijoille ateljeetiloja ja taiteen tekoa inspiroivat kohteet haluan säilyttää, mutta säätiön täytyy säilyttää myös taloudellinen toimintakyky taiteen ja tieteen tukijana, perustelee Sorjonen myyntilistaa.

Patrakka-Suomalainen on miettinyt myytävien kiinteistöjen tulevaisuutta.

– Beckerissä on nykykaavassa lisärakennusoikeutta 500 ja Kirjailijatalossa 190 neliötä. Kaavavalmistelussa näitä oltaneen pienentämässä sekä osoittamassa lisäksi asumiskäyttö. Ne olisivat mielestäni hyviä ratkaisuja. Omaan käyttöön ostava ei lisää rakennusoikeutta juurikaan tarvinne, ja asuminen toisi suojeltuihin rakennuksiin huolenpitoa. Kirjailijatalo sopisi vaikka laki-, mainos- ja arkkitehtitoimiston kaltaiseen toimintaan, ja Beckeristä saisi vaikkapa suunnittelutoimiston taikka kodin. Juomatehdasta olen jo yhdelle ryhmälle näyttänyt ja molemmista taloista on tullut yhteydenottoja. Juomatehdas sopisi vaikka yrityksen pääkonttoriksi ja ehkä sinne voisi visioida myös majoitustoimintaa, pohtii Patrakka-Suomala.

Kirjailijatalon käyttöön ei liittynyt säätiön ja kaupungin välistä sitoumusta, kun Kauko Sorjosen säätiö osti sen kaupungilta vuonna 2006. Rakennus oli tarkoitus säilyttää kirjailijoiden tilana. Kirjailijoiden näkyvä toiminta talossa päättyi jo kolmisen vuotta sitten, ja vuokralle jäi vain toimistotila.

Kaupunginjohtaja Timo Koivisto kertoo, että kaupunki kunnioittaa kiinteistön omistajan tahtoa myynnissä.

Kirjailijat siirtynevät Seminaarinkadun yli kulttuuritoiminnan keskuksena avautuvaan Villa Ranaan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .