Kirjeiden ja sanomalehtien jakelun yhdistäminen esillä Postin työehtosopimusneuvotteluissa –  nykyään kielletty erillissopimuksella

Posti haluaa lisää joustavuutta työehtoihin, mutta työnantajapuolen mukaan syksyn työehtosopimusneuvotteluissa ei haeta palkanalennuksia. Haettaviin ratkaisuihin lukeutuu muun muassa se, että kirjeitä voitaisiin jakaa aamun sanomalehden jakelun yhteydessä.

–  Kun samalla postilaatikolla käydään useita kertoja päivässä, olisi varmaan ihan järkevää pohtia sitä, voisiko jakeluita yhdistää, sanoo Palvelualojen työnantajat Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto.

Nykyisin tämä on kielletty Postin ja Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn välisellä erillisellä sopimuksella, jota työnantajapuoli ei siis haluaisi enää uusia. Aarton mukaan kyseinen sopimus laadittiin PAU:n vaatimuksesta edellisten työehtosopimusneuvottelujen yhteydessä pari vuotta sitten, joskin asiasta on keskusteltu jo pidempään.

Postin hiljattain eronnut toimitusjohtaja Heikki Malinen sanoi syyskuussa, että varhais- ja päiväjakelu on yhdistettävä viimeistään 2030-luvulle tultaessa, kun sekä kirjepostin että sanomalehtien jakelumäärät vähentyvät.

Aarto sanoo, että nyt käytävissä neuvotteluissa haetaan joustavia, rakenteeltaan samantasoisia ehtoja kuin kilpailijoilla. Hänen mukaansa Suomessa toimii Postin lisäksi 16 muuta jakeluyritystä, jotka kaikki jakavat kirjeitä aamujakeluna.

Palta ja Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU jatkoivat neuvotteluja Postin työehtosopimuksesta keskiviikkona. Seuraavan kerran osapuolten on määrä tavata maanantaina.

–  Tällä hetkellä voi sanoa, että näkemykset tulevan sopimuksen sisällöstä ovat varsin erisuuntaiset. Mitään nopeaa ratkaisua ei edelleenkään ole odotettavissa, Aarto arvioi.

PAU: Työnantajat vaativat rajuja heikennyksiä työehtoihin

PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen kertoo, ettei kirjeiden jakoa aamun sanomalehtien jakelun yhteydessä käsitelty neuvotteluissa. Hän sanoo, että työnantajat toivat sen sijaan esiin rajuja heikennyksiä työehtoihin.

Niemisen mukaan työnantajapuoli on sanonut, ettei palkkavaikutuksia olisi, ja tuntipalkat pysyisivät ennallaan. Iltatyö- ja yötyökorvausten pysymistä ennallaan ei kuitenkaan taata.

–  Kaikkea sen tyyppistä he olisivat heikentämässä välittömästi, Nieminen kertoo.

Nykyinen Postin työehtosopimus päättyy lokakuun lopussa. Neuvotteluiden piirissä on noin 10  000 henkeä, joista suurin osa toimii postinjakelutehtävissä. Pakettilajittelun henkilöstö ei ole neuvottelujen piirissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Suomessa kuusi uutta koronavirustartuntaa, Keski-Suomessa ei uusia tapauksia – katso oman kuntasi tartuntatilanne

Aamu-uinnilla polskinut hirvi hätkäytti Palokkajärvessä – "Yritti muutaman kerran nousta"

Mikkeliläinen koulukoti on rajoittanut lasten liikkumista lainvastaisesti – apulaisoikeusasiamies vaatii korjaamaan käytäntöjä

Keski-Suomen rajalla käynnistyy uuden tuulivoima-alueen rakentaminen tällä viikolla

Tietosuojaongelma kaupparekisterin tietopalvelussa, 144 henkilön tiedot näkyneet virheellisesti

Jyväskyläläiset Mi Reh ja Dar Meh hankkivat asuntolainan käsirahan mustikoita poimimalla – pankki epäili rahanpesusta

Marjoista rahaa talven varalle – Pentti Jeronen suivaantui yrityksille, mutta yksityishenkilöille mustikkaa menee

Nelostien rinnakkaistien uusi osuus Hirvaskankaalla otetaan ensi viikolla käyttöön murskepintaisena – muutoksia myös joukkoliikenteen pysäkkijärjestelyihin

Osa ilman opiskelupaikkaa jääneistä nuorista kiinnostuneita jatko-ohjauspalvelusta – korkeakoulupaikan saa vain kolmasosa

Nyt puhuu Jyväskylän vankilassa pitkää rangaistusta suorittava Markus: "Minusta vaarallisempia ovat sellaiset ihmiset, jotka eivät ole vielä tehneet virheitä"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.