Kirjekohu roihahti: Puolustusvoimat otti kantaa Newsweekin uutisointiin

Amerikkalaislehden juttu reserviläisille lähettävästä kirjeestä on herättänyt Puolustusvoimat tuomaan oman kantansa esille kansainväliselle medialle. Amerikkalaisen Newsweek-lehden uutisen mukaan Suomi valmistelee kirjeellä reserviläisiä mahdollista kriisiä varten.

Newsweekin juttuun on haastateltu nimellä kahta suomalaista. Ensimmäinen näistä on entiseksi tuomariksi ja toimittajaksi nimetty Peter Iiskola ja toinen poliittiseksi asiantuntijaksi lehdessä esitelty Jon Hellevig. Molemmat ovat esittäneet aiemmin Venäjä-mielisiä kannanottoja julkisuudessa.

Newsweek kirjoittaa myös, että Suomella on 16 000 sotilaan ammattiarmeija. Kalliomaan mukaan virhe ei ole niin dramaattinen, koska suuruusluokka on oikein. Puolustusvoimien palveluksessa on rauhan aikana noin 12 000 henkilöä.

Newsweek ennakoi jutussaan jo tulevia tapahtumia, sillä lehden mukaan Suomeen on jo muodostettu keskustan ja perussuomalaisten hallitus. Nämä puolueet ovat lehden mukaan Suomen puolustusmyönteisimmät, mutta vastustavat sotilasliitto Natoa. Newsweekin mukaan puolustusmenoihin onkin luvassa tuhteja korotuksia.

"Ei liity kansainväliseen tilanteeseen"

Puolustusvoimien viestintäjohtaja, eversti Mika Kalliomaa sanoo STT:lle, että lehteen ollaan yhteyksissä kirjeen lähettämisen perusteluista.

Hänen mukaansa pääviesti kansainväliselle ja kotimaiselle medialle on, ettei reserviläisille lähetettävä kirje liity millään tavalla kansainväliseen tilanteeseen tai sotilaalliseen tilanteeseen lähialueilla.

– Päätös kirjeen lähettämisestä tehtiin huomattavasti aikaisemmin, ja tämän tyyppinen operaatio vaatii monta vuotta valmistelua.

Kalliomaan mukaan on sinänsä ymmärrettävää, että kirjeen lähettämisen mielletään liittyvän vallitsevaan aikaan.

Ensi viikolla noin 900 000 reserviläista on saamassa kirjeen, jossa kerrotaan sodanajan tehtävästä.

Kalliomaan kommenteista kertoi alun perin Yle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Puolustusvoimat: Älä kerro reserviläiskirjeestä sosiaalisessa mediassa

Puolustusvoimat kertoi reserviläiskirjeestä: Mihin ryhmään kuulut?

Puolustusvoimat: Suu suppuun reserviläiskirjeen sisällöstä

Puolustusvoimilta kirje kaikille reserviläisille – Tiedätkö tehtäväsi?