Kirkkonummelta löytyi ahnas petolude

Uudeltamaalta Kirkkonummelta löytyi kuun alussa Suomen uusin ludelaji, kertoi Suomen ympäristökeskus tiistaina. Keskuksen "ahnaaksi pedoksi" kuvailema hyönteinen on latinankieliseltä nimeltään Reduvius personatus. Kyseessä on Suomen 514. ludelaji.

Vastikään löydetty lude saalistaa esimerkiksi siiroja, kovakuoriaisten toukkia ja lutikoita. Uuden tulokkaan löysi luontoharrastaja Rönnskärin lintuasemalta.

Ympäristökeskuksen mukaan vuoden 2000 jälkeen Suomeen on levinnyt suuri joukko uusia eliölajeja, etupäässä hyönteisiä. Osa uusista lajeista on muodostanut Suomeen pysyviä kantoja. Myös aiemmin maan eteläosissa eläneet lajit leviävät kohti pohjoista.

- Suomen hyönteislajisto saa kesä kesältä enemmän keskieurooppalaisia piirteitä. 1980-luvulla näistä ei voinut haaveillakaan, sanoo luteisiin perehtynyt vanhempi tutkija Teemu Rintala.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Tiede- ja kulttuuriministeri Saarikko vaatii kannanotossaan Suomeen toista koronatestausjärjestelmää – "Meidän on tehtävä kaikkemme, että vaihtoehdoksi ei jää vain Suomi kiinni -malli"

Koronakriisi nosti paikoittain noutokaljan arvostusta – Alkoholin ulosmyynnistä hyötyvät kuitenkin pääasiassa vain paikallispanimot

Sirpa ja Anneli muuttivat Espoosta pohjoiseen Keski-Suomeen – pankki sanoi kaksi kertaa ei, mutta nyt kaksikko pyörittää lämpöä ja raikkautta huokuvaa taidehotellia Pihtiputaalla

Yön uutiskooste: suolistosyövät yleistyvät, kymmeniä suomalaisia jää kateisiin vuosittain, Bayern murjoi Barcelonan Mestarien Liigassa

Verkkojätti Amazon on ollut koronakriisin voittaja, mutta tutkija näkee uhkia senkin ympärillä – "Miten käy, jos seuraava katastrofi tapahtuu internetissä?"

Ari Helmisen uutisanalyysi: Korona latistaa SDP:n, keskustan ja kokoomuksen kokousten tunnelman – ja hillitsee pitkien puukkojen yötä

Kymmeniä suomalaisia jää kateisiin vuosittain – poliisi kaipaa tietoja yhteensä yli 400 kadonneesta

Suolistosyövät yleistyvät – nuorimmat sairastuneet ovat alle nelikymppisiä

Eurojackpotin potti nousee 22 miljoonaan euroon

Jämsän Vilja Rockissa osattiin ottaa korona huomioon: paikalla olleiden mukaan festaria olisi vaikea hoitaa paremmin – katso kuvasarja!

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.