Kirkkovene keikautti mielipiteet laidasta laitaan

Oulun seurakuntien Elossa.fi -kampanjan tunnukseksi valittu kirkkovene kuvastaa elämää, josta jokaisella on oikeus ja lupa nauttia sekä iloita, sanoo kappalainen Kimmo Kieksi.

Projektia vetävä Kieksi on jo useamassa yhteydessä saanut selitellä, miksi seurakunnassa päädyttiin varsin moniselitteiseen tunnukseen.

- Kun puhutaan kauneudesta ja rumuudesta, niin ne ovat aina katsojan silmissä. Me tahdoimme tunnuksen, joka nostaa kirkon jo sanana esille, Kieksi toteaa.

Kirkkovene symboloi hänen mukaansa yhteisöä, jossa jokaisella paikkansa ja tilansa. Lisäksi tunnuksen nähdään viittaavaan niin kaupunki- kuin kirkkohistoriaan. Hän lisää, että symbolin voi nähdä myös orjantappurakruununa tai vaikkapa ötökkänä.

Eroakirkosta.fi:n tiedottaja Heikki Orsila otti asiaan kantaa toteamalla keskiviikkona julkaistussa tiedotteessa, että kyse on alatyylisestä ja sovinistisesta mainonnasta.

Kieksi vastaa vapaa-ajattelijoiden kritiikkiin:

- Ilmeisesti tällaista fundamentalismia harjoitetaan muuallakin kuin kirkon sisällä, ei kai tuohon voi muuta sanoa.

Paljon puhetta ilman tekoja

Oulun evankelisluterilaisen seurakunnan Elossa.fi -kampanja käynnistyy vasta 24. heinäkuuta. Nuorille aikuiselle suunnattu kolmivuotinen projekti on siis saanut valtaisan huomion jo ennen ensimmäistäkään konkreettista tekoa.

Nettikeskusteluissa toiset näkevät, että kyseessä on kirkon "säälittävä yritys kosiskella nuoria". Toiset taas pitävät logoa hyvinkin humoristisena ja onnistuneena vetona, joka herättää tunteita ja keskustelua.

Kieksi itse kertoo saaneensa sähköpostia, jossa kysytään, haluaako kirkko ottaa tunnuksen avulla kantaa esimeriksi aborttikysymykseen tai viime aikaiseen lestadiolaisten ehkäisykiellosta käytyyn keskusteluun.

- Minusta on ollut mielenkiintoista huomata, miten monenlaisia kysymyksiä tunnus on herättänyt. Kiinnostavaa on ollut myös se, että nämä kysymykset ovat juuri sellaisia, joita pitäisi pohtia ei vain kirkossa vaan koko yhteiskunnassa, Kieksi sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.