Kissat voitaisiin steriloida Suomessakin

Belgian mallin mukaiseen kissojen joukkosterilointiin voitaisiin ryhtyä Suomessakin, sanoo Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ry:n toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö.

Belgian terveysministeriö harkitsee maan kaikkien kissojen steriloimista vuoteen 2016 mennessä. Sterilointi aloitettaisiin löytöeläintarhoista vuonna 2011 ja ulotettaisiin lopulta koskemaan myös eläinkauppoja ja kasvattajia.

Helinä Ylisirniö pitää suunnitelmia "hyvänä keskustelunavauksena" kissaongelman ratkaisemiseksi ja samalla kissojen arvostuksen nostamiseksi.

- En usko että tässä ollaan kissoja kokonaan hävittämässä Belgiasta. Kyse on siitä, että kaikkien kissojen ei ole tarpeellista lisääntyä. Jos niiden annetaan vapaasti lisääntyä, niin muutamassa vuodessa käsillä on melkoinen määrä sisäsiittoisia, sairaita kissoja, jotka eivät kuulu kenellekään.

Ongelmat ovat kärjistyneet erityisesti Keski-Euroopassa, jossa kylmä talvi ei verota kulkukissakantaa. Hieman entistä Etelä-Suomen lääniä pienemmässä Belgiassa on jopa miljoona kissaa.

- Vapaana kuljeskelevat kissat rasittavat Suomessakin naapurisuhteita, levittävät tauteja lasten leikkipaikoilla, ja aiheuttavat haittaa luonnonvaraisille eläimille, Ylisirniö sanoo.

Ylisirniön mukaan Suomessa voitaisiin harkita myös rotukissojen lisääntymisen rajoittamista. Sterilointi voisi tulla kyseeseen esimerkiksi muutaman synnytetyn poikueen jälkeen. Näin vältettäisiin sisäsiittoisuus, joka uhkaa kun muutamalla palkitulla kissayksilöllä teetetään paljon pentuja.

Pääongelma liittyy kuitenkin läheisemmin kesäkissoihin ja "kertakäyttökissoihin", kuten Ylisirniö asian ilmaisee.

- Kissoja ei arvosteta. Niitä otetaan ja jätetään, ja tämä johtuu nimenomaan hallitsemattomasta lisääntymisestä. Lisäksi viime vuosina kissoilla on Suomessa alkanut ilmetä samankaltaista pentutehtailua kuin koirilla, Ylisirniö sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.