Kittilä-syytetyt pelkäsivät kunnanjohtajan pilaavan Levin maineen

Kittilän virkarikoskäräjillä syytetyt entiset ja nykyiset kuntapäättäjät katsovat yhä kunnanjohtaja erottamisen olleen oikeutettua.

Syyttäjän mukaan erottaminen oli häikäilemätön kosto tutkintapyynnöstä, jonka Mäkelä teki hiihtokeskuksen toimitusjohtajasta vuonna 2013.

Entisen kunnanhallituksen puheenjohtajan mukaan erottamisen taustalla oli luottamuksen menetys. Se liittyi Kurulan mukaan puutteelliseen johtamiseen ja luottamushenkilöiden päätösten ylenkatsomiseen.

– Luottamuspula oli todellinen, siitä ei pääse mihinkään. Ei valtuutettu toimi kostomentaliteetilla. Siitä on olemassa vanha sanontakin: jos haluat kostaa, kaiva kaksi kuoppaa, Kurula sanoo STT:lle.

Kurula toimi luottamustoimensa jälkeen jonkin aikaa vt. kunnanjohtajana, mutta sanoo, ettei nyt ole missään tekemisissä kunnan päätöksenteon kanssa.

 

"Isännän äänellä" Levin puolesta

 

Syytteessä muun muassa törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä on kolmisenkymmentä entistä ja nykyistä kuntapäättäjää, joiden kirjalliset vastaukset käräjäoikeudelle piirtävät tapahtumien kulusta täysin syyttäjän näkemyksestä poikkeavan kuvan.

Vastauksista käy ilmi, että Palosaaresta tehdyn tutkintapyynnön pelättiin pilaavan Levin matkailumaineen. Kittilän kunnanhallitus päättikin peruuttaa tutkintapyynnön ja palauttaa Palosaaren takaisin hissiyhtiön toimitusjohtajaksi.

Eräässä vastauksessa kuvataan, kuinka tämä "isännän ääntä käyttäen" tehty ratkaisu oli luonnollinen, jopa välttämätön.

– Palauttamalla Palosaari toimitusjohtajan tehtävään palautettiin suuren yleisön luottamus Levin matkailutoimintaan, eikä ainakaan suuria taloudellisia vahinkoja tapahtunut.

Kittilä-käräjien anniltaan laihaksi jäänyt valmisteluistunto päättyi torstaina Rovaniemellä. Syksyn oikeudenkäynnin juoksutuksesta ei saatu päätettyä juuri mitään, koska asiakirjojen teko ja jakaminen on kesken. Mahdollinen jatkettu suullinen valmistelu pidetään kesäkuussa.

Torstaina oli tarkoitus käsitellä myös niin sanottua lakipalveluhaaraa, mutta sen käsittely peruttiin. Kolmea syytetään törkeästä petoksen yrityksestä kokonaisuudessa, jossa Kittilän kunnalla epäillään maksatetun lakipalveluja ilman kunnan hankintapäätöstä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kolmipäiväinen Kittilä-käräjien valmistelu lässähti papereiden puutteeseen