Kittilän kohtalo nyt ministeriön käsissä

Kunnanvaltuusto äänesti syytteessä olevat päättäjät jatkoon.

Valtiovarainministeriö käynnistää kuulemismenettelyn, joka koskee kittiläläisten, syytteessä olevien luottamushenkilöiden pidättämistä luottamustoimesta.

Se varmistui maanantaina, kun Kittilän kunnanvaltuusto sinetöi kunnanhallituksen päätöksen, jonka mukaan syytteessä olevat saavat jatkaa toimissaan.

Kittilän kunnanvaltuuston johtaja Aki Nevalainen (vas.) sanoo, että kunnanvaltuusto hyväksyi kunnanhallituksen esityksen äänin 14–9. Tämä tarkoittaa, että syytteessä olevia päättäjiä ei siirretä pois luottamustehtävistä, vaan heidät pidätetään päätöksenteosta tarvittaessa.

– Eli asioissa, joita syytteet koskevat, nämä valtuutetut eivät voi olla paikalla, Nevalainen sanoo.

Ahti Ovaskainen Oikeudenmukainen Kittilä -ryhmästä on erittäin pettynyt äänestystulokseen. Ryhmä on ajanut syytteessä olevien luottamustoimista pidättämistä.

– Valtuustossa äänestettiin ja hävittiin. Homma jatkuu kuten ennenkin, Ovaskainen toteaa.

Ovaskainen sanoo, että valtuustossa tietyt keksivät omia lakipykäliään ja toiset kumartavat heitä.

– Suomen lain kunnioitus on kyllä hyvin vähäistä.

Kuulemiskirjeet pian postissa

Hallitusneuvos Auli Valli-Lintu valtiovarainministeriöstä sanoo, että kuulemiskirjeet asianosaisille lähetetään heti pääsiäisen jälkeen. Ministeriön tulee antaa kunnan ja syytteessä olevien henkilöiden antaa vastineensa ennen lopullista päätöstä.

– Ryhdymme valmistelemaan sitä, että syytteessä vakavista virkarikoksista kuntaa vastaan olevat henkilöt pidätettäisiin luottamustoimistaan oikeudenkäynnin ajaksi, Valli-Lintu sanoo.

Noin kolmekymmentä Kittilän entistä ja nykyistä kuntapäättäjää on syytteessä muun muassa törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Kuulemisaika on muutamia viikkoja. Valli-Lintu toivoo, että asia olisi hoidettu kuntoon kesään mennessä. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että syytteessä olevat kittiläläiset päätöksentekijät korvattaisiin vaalilain mukaisesti varavaltuutetuilla ja valtuusto jatkaisi työtään uudella kokoonpanolla.

Ongelmat alkoivat 2013

– Olemme ministeriössä tietenkin huolissamme siitä, ovatko toimenpiteet riittäviä palauttamaan luottamuksen Kittilän kunnallispolitiikkaa kohtaan. Tässä prosessissa on kuitenkin tähän mennessä mennyt aika monta vuotta, Valli-Lintu sanoo.

Kittilän kunnan päätöksenteko alkoi luisua raiteiltaan vuonna 2013, kun kunnan enemmistöomistuksessa olevan hiihtohissiyhtiön toimitusjohtajan Jouni Palosaaren alettiin epäillä junailleen hissikauppoja epäasiallisesti. Kunnanjohtaja Anna Mäkelä ja myöhemmin hissiyhtiön hallitus tekivät tutkintapyynnön Palosaaren puuhista. Hissiyhtiön hallitus kuitenkin vaihdettiin, ja uusi hallitus veti tutkintapyynnön pois. Anna Mäkelälle luottamushenkilöt antoivat potkut. Korkein hallinto-oikeus totesi irtisanomisen myöhemmin lainvastaiseksi.

Monien käänteiden jälkeen Suomen eduskunta sääti Lex Kittilänä tunnetun lain. Se sallii valtiovarainministeriön puuttua kunnan hallintoon, jos kunta ei itse saa sitä kuntoon.

Kittilän tapaus

Kaikki alkoi hissikaupoista

– Kittilän kunnanjohtaja Anna Mäkelä teki vuonna 2013 Lapin poliisille tutkintapyynnön Levi Ski Resortin toimitusjohtajasta. Yhtiön hallitus oli aiemmin erottanut toimitusjohtajan hissihankinnan kilpailutukseen liittyvien epäselvyyksien vuoksi.

– Joulukuussa samana vuonna kunnanhallitus päätti peruuttaa Mäkelän tekemän tutkintapyynnön ja antaa omistajaohjausta hissiyhtiölle, jotta erotettu toimitusjohtaja palautetaan tehtäväänsä.

– Marraskuussa vuonna 2014 Mäkelä irtisanottiin.

– Tässä kuussa alkaneessa käräjäkäsittelyssä ratkotaan, syyllistyivätkö kuntapäättäjät rikokseen peruessaan Mäkelän tekemän tutkintapyynnön, irtisanoessaan Mäkelän ja vaikuttaessaan erotetun toimitusjohtajan palauttamiseen tehtäväänsä.

– 27:ää nykyistä ja entistä Kittilän päättäjää syytetään törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä.

– Osa syytetyistä on virkarikosten lisäksi syytteessä työturvallisuusrikoksesta.

– Kolmea syytetään törkeän petoksen yrityksestä.

– Jutun pääkäsittely pidetään ensi syksynä.

Juttua korjattu 27.3. klo 20.34: Jutussa kerrottiin virheellisesti, että hallitus sääti Lex Kittilä -lain. Suomessa eduskunta, ei hallitus, säätää lait.

Oikaisu STT:n juttuun Kittilän tapauksesta

Kittilän valtuusto antaa syytteessä olevien kuntapäättäjien jatkaa toimissaan

Kolmipäiväinen Kittilä-käräjien valmistelu lässähti papereiden puutteeseen

Kittilä-syytetyt pelkäsivät kunnanjohtajan pilaavan Levin maineen

Syyttäjä: Kittilä-päättäjät uhkailivat ja painostivat kunnanjohtajaa ja terrorisoivat tämän työtä – lopulta irtisanoivat laittomasti

Kittilän kuntapäättäjien virkarikosjutun käsittely alkoi sekavissa tunnelmissa – "Mitäs me sitten keskustellaan?"