Kittilän kunnanvaltuusto ministeriölle: Noudatimme lakia

Kunnanhallitus käsittelee torstaina uudelleen rikoksista syytettyjen luottamustoimista pidättämistä

Kittilän kunnanvaltuusto ei koe toimineensa vastoin lakia päättäessään antaa rikoksista epäiltyjen luottamushenkilöiden jatkaa tehtävissään. Valtuusto totesi asian keskiviikon kokouksessaan vastauksena valtiovarainministeriön lausuntopyyntöön. Asian vahvisti STT:lle valtuuston 1. varapuheenjohtaja Yrjötapio Kivisaari (kesk.).

Valtiovarainministeriö pyysi marraskuussa Kittilän kuntaa toimittamaan lausunnon selvityksestä, joka voidaan kuntalain mukaan aloittaa poikkeuksellisissa hallinnollisissa vaikeuksissa olevasta kunnasta. Kittilän kunta on ollut hallinnollisessa sekamelskassa jo vuosia, sillä sen valtuustossa istuu 11 virka- ja työrikoksista syytettyä valtuutettua.

Kittilän kunnanvaltuusto päätti lokakuun lopussa, että rikossyytteen saaneet kuntapäättäjät pidätetään vain niistä tehtävistä, joita syytteet koskevat. Ministeriö piti päätöstä riittämättömänä ja ilmoitti, ettei se palauta kunnan päätöksenteon uskottavuutta.

Kittilän kunta perustelee ratkaisuaan kunnallisen itsehallinnon periaatteella sekä sillä, että viime kevään kuntavaalien aikaan oli jo tiedossa, että poliisi selvittää luottamushenkilöihin liittyviä epäilyjä. Lisäksi kunnanvaltuusto huomautti, että luottamustoimesta pidättämistä koskevista kuntalain säännöksistä ei ole olemassa aiempaa oikeuskäytäntöä.

Ministeriö esitti kolmehenkisen selvitysryhmän puheenjohtajaksi kaupunkineuvos Antti Rantakokkoa. Muut ryhmän jäseniksi esitetyt ovat ylituomari, varatuomari Liisa Talvitie ja hallintojohtaja, varatuomari Irma Nieminen. Kittilän kunnanvaltuusto totesi, ettei jäsenistä ole huomautettavaa eikä tiedossa seikkoja, jotka voisivat vaarantaa heidän puolueettomuutensa tai riippumattomuutensa.

Jos selvitysmenettelyn edellytykset täyttyvät, selvitystyön on määrä alkaa tammikuun alussa ja päättyä viimeistään helmikuun lopussa.

Ylinampa jatkaa kunnanjohtajan viransijaisena

Kittilän kunnanvaltuusto valitsi keskiviikkona myös kunnanjohtajan viransijaiseksi Sanna Ylinampan. Ylinampa on toiminut kunnanjohtajan viransijaisena jo aiemmin, ja nyt hänet valittiin pestiin ensi vuoden ajaksi. Virallisesti kunnanjohtaja on edelleen Anna Mäkelä, koska hänen eronsa ei ole vielä lainvoimainen.

Kittilän kunnanhallitus kokoustaa torstaina, ja silloin esityslistalla on syytteessä olevien luottamushenkilöiden mahdollinen luottamustoimesta pidättäminen. Ylinampa esittää, että kunnanvaltuuston lokakuussa tekemää päätöstä ei panna täytäntöön vaan asia käsitellään uudelleen. Ylinampa ehdottaa, että hallitus esittää valtuustolle syytteessä olevien pidättämistä luottamustoimista heti siihen asti, kunnes syytteet on käsitelty.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.