Kittilän kuntapolitiikka kompuroi edelleen selvittämättömiin kiistoihin

Matkan varrella kunnanvaltuusto on tehnyt useita päätöksiä, joiden säännönmukaisuus on kyseenalaistettu.

Kittilän kunnanvaltuusto on ollut viime vuodet kriisien keskellä, eivätkä päätöksenteon umpisolmut näytä avautuvan ennen huhtikuun kuntavaaleja.

Pitkä vyyhti sai alkunsa vuonna 2013 Levin hiihtokeskuksen hissihankinnoista ja hiihtokeskusyhtiön toimitusjohtajan Jouni Palosaaren erottamisesta. Tapahtumat johtivat muun muassa kunnanjohtaja Anna Mäkelän laittomaan erottamiseen. Matkan varrella kunnanvaltuusto on tehnyt useita päätöksiä, joiden säännönmukaisuus on kyseenalaistettu.

Yhtenä viimeisimmistä mutkista valtuusto on ollut kyvytön päättämään Mäkelän kanssa tehdystä sovintosopimuksesta. Kunnan hallintojohtaja Esa Mäkinen kertaa, että tammikuussa valtuusto ei ollut päätösvaltainen, koska niin moni valtuutettu joutui jääväämään itsensä eikä paikalla ollut tarpeeksi varavaltuutettuja. Aiemmin asia törmäsi joulukuussa väärin tehtyyn päätökseen ja sitä ennen elokuussa umpeutuneeseen määräaikaan.

Mäkinen sanoo, että kompuroiva kunnallispäätöksenteko on heijastunut kunnan päivittäiseen työhön.

– Kyllä se heijastuu, ei siitä pääse yli eikä ympäri, Mäkinen sanoo.

Kuntalaiset pyysivät jatkamaan

Kittilän kuntapolitiikassa vuosikymmeniä vaikuttanut Inkeri Yritys oli jo valmis lyömään hanskat tiskiin tämän vaalikauden päätteeksi. Kunnanvaltuuston puheenjohtajana toimiva Yritys muutti mieltään, kun sai kuntalaisilta lukuisia yhteydenottoja.

– Sain palautetta siitä, että työtä ei voi jättää kesken. Ja idea omasta listasta tuli juuri kittiläläisiltä, Yritys sanoo.

Hän on edustanut aiemmin vasemmistoliittoa, mutta lähtee nyt vaaleihin Oikeudenmukainen Kittilä -listalta. Yrityksen mukaan listalle on tulossa monia ehdokkaita, jotka ovat kiinnostuneita kunta-asioista.

– En ole ajatellut seistä näiden ehdokkaiden edessä vaan heidän jokaisen takana.

Yritys sanoo, että päätös olla lähtemättä vaaleihin vasemmistoliiton ehdokkaana nivoutuu raskaaseen valtuustokauteen. Yrityksen mukaan kunnanjohtajan erottaminen oli kompastuskivi vasemmistoliitonkin ryhmän sisällä.

– Toimintani kunnanjohtajan erottamisasiassa ei ole ollut minulle mikään henkilökysymys, vaan oikeudenmukaisuuskysymys. En ole luopumassa periaatteistani, vaan aion jatkaa oikeusvaltion puolustamista.

Ehdokkaita on houkuteltava

Oikeudenmukainen Kittilä ei ole ainoa vaihtoehtolista, joka kerää ehdokkaita kunnallisvaaleihin. Perussuomalaisista eronnut Akseli Erkkilä luotsaa eteenpäin Kuntalaislistaa. Hänen mukaansa Kuntalaislista ei ole suora reaktio kunnanvaltuuston edesottamuksiin.

– Olen sanonut kaikille, jotka ovat tahtoneet mukaan ja ehdolle, että heillä on omantunnonvapaus kunnanjohtajan erottamisasiassa. Itsehän minä olen jäävi, Erkkilä sanoo.

Valtuutettujen nuorta polvea edustava Erkkilä ei usko, että kuntavaalit pistävät Kittilän valtuustoa kokonaan uusiksi. Nähtäväksi jää, miten hyvin vaihtoehtolistat houkuttelevat äänestäjiä.

Sekä Erkkilä että Yritys uskovat, että kuntalaisilla riittää edelleen intoa äänestää. Erkkilä tosin arvelee, että hyvien ehdokkaiden houkuttelu saattaa olla nyt vaikeampaa kuin aiemmin.

Samaa pohtii Kittilän keskustassa kauppaa kohti kävellyt Marjatta Ranta. Yli 50 vuotta Kittilässä asunut Ranta uskoo, että hyviä ehdokkaita löytyy kylältä.

– On vain ehkä suostuteltava, että lähtevät ehdolle, Ranta pohtii.

Tutkinnassa menee vielä kuukausia

Kittilän päätöksentekoon liittyviä tutkintapyyntöjä ja rikosepäilyjä on selvitettävinä sekä keskusrikospoliisilla että Lapin poliisilaitoksella. Rikosylikomisario Jukka Haataja Rovaniemeltä kertoo, että Kittilään liittyy monta asiakokonaisuutta, joista jokaisessa on useampia tutkintapyyntöjä. Haataja arvioi, että osaan tutkintapyyntöjen käsittelystä menee vielä kuukausia.

– Osa on edennyt jo syyteharkintaan ja syyttäjä niistä sitten tiedottaa, Haataja sanoo.

Jos tapauksista seuraa oikeusjuttuja, voi ratkaisujen saamiseen mennä vuosia.

Hallinto-oikeudet ovat omalla tahollaan käsitelleet Kittilän kunnanvaltuuston päätöksiä. Korkein hallinto-oikeus on kumonnut päätökset kunnanjohtaja Mäkelän erottamisesta sekä hallintosääntöasiasta, jolla silloinen vt. kunnanjohtaja Mäkinen siirrettiin syrjään. Lisäksi Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on kumonnut vt. kunnanjohtajan Kyösti Tornbergin salauspäätöksen niin sanotuista Eilavaara-asiakirjoista, joita Suomen Kuvalehti pyysi nähtäväkseen.