Kittilän valtuusto antaa syytteessä olevien kuntapäättäjien jatkaa toimissaan

Päätös on ministeriön suosituksen vastainen.

Kittilän kunnanvaltuusto äänesti tänään iltapäivällä, että syytteessä olevat kunnan luottamushenkilöt saavat jatkaa toimissaan.

Kittilän kunnanvaltuuston johtaja Aki Nevalainen (vas.) sanoo, että kunnanvaltuusto hyväksyi kunnanhallituksen esityksen äänin 14–9. Tämä tarkoittaa, että syytteessä olevia päättäjiä ei siirretä pois luottamustehtävistä, vaan heidät pidätetään päätöksenteosta tarvittaessa.

– Eli asioissa, joita syytteet koskevat, nämä valtuutetut eivät voi olla paikalla, Nevalainen sanoo.

Nevalainen sanoo, että tänäinen äänestys ja sitä edeltävä keskustelu saattaa olla vaikeimpia, joita valtuusto on kokenut.

Nevalainen uskoo, että valtiovarainministeriö varmaan pian palaa asiaan. Valtiovarainministeriön asettama ryhmä suositteli helmikuussa julkistetussa raportissa, että Kittilän kunta pidättää syytteessä olevat luottamushenkilöt luottamustoimista oikeuskäsittelyn ajaksi.

Valtionvarainministeriöstä sanotaan, että seuraava askel on, että ministeriö käynnistää kuulemismenettelyn. Syytteessä oleville päättäjille annetaan kohtuullinen aika – käytännössä joitain viikkoja – antaa vastineensa, jonka jälkeen ministeriö päättää, pidätetäänkö heidät toimistaan oikeusprosessin ajaksi. Siinä tapauksessa syytteessä olevien sijalle nousevat varavaltuutetut.

Pettynyt muttei yllättynyt

Ahti Ovaskainen Oikeudenmukainen Kittilä -ryhmästä on erittäin pettynyt äänestystulokseen. Oikeudenmukainen Kittilä-ryhmä on ajanut syytteessä olevien luottamustoimista pidättämistä.

– Valtuustossa äänestettiin ja hävittiin. Homma jatkuu kuten ennenkin, Ovaskainen toteaa.

Ovaskainen sanoo, että valtuustossa tietyt keksivät omia lakipykäliään ja toiset kumartavat heitä.

– Suomen lain kunnioitus on kyllä hyvin vähäistä.

Huomenna Kittilässä kokoontuu kunnanhallitus, ja ylihuomenna Kittilän kunta juhlii 150-vuotisjuhlaansa.

Noin kolmekymmentä Kittilän entistä ja nykyistä kuntapäättäjää on syytteessä muun muassa törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.