Kiukaat kuumenevat viikon ajan hurjana – nyt juhlitaan saunamaakuntaa

Saunamaakunnan uudella tapahtumaviikolla saunotaan nauttien, ennätyksiä rikkoen ja kisaten.

Yli 100 000 saunan Keski-Suomi julistautui maailman saunamaakunnaksi viime vuoden syyskuussa. Keski-Suomen kauppakamarin matkailuhallituksen ideoiman saunamaakuntahankkeen tavoitteena on kehittää saunatuotetta entisestään niin vahvaksi, että Keski-Suomi voi ylpeästi kantaa uutta arvonimeään.

Tänä kesänä hankkeessa on ryhdytty sanoista tekoihin. Lauantaina alkaa ensimmäistä kertaa järjestettävä saunamaakuntaviikko, jonka aikana löylyä heitetään kiukaille useissa tapahtumissa ympäri Keski-Suomea.

– Aloimme jo viime vuonna suunnitella saunatapahtumien järjestämistä osana hanketta. Kun Himoksella järjestettävä saunomisen maailmanennätysyritys ja Peurungan saunan lämmittämisen MM-kisat osuivat valmiiksi vain viikon päähän toisistaan, lähdimme kehittämään lisää ohjelmaa niiden väliin, kertoo saunamaakuntaviikon projektipäällikkö Päivi Heikkala.

Syntyykö uusi ennätys?

Tapahtumien ketjun aloittaa lauantaina Jämsän Himoksella ennätysyritys, jossa lämmitetään mahdollisimman monta saunaa samaan aikaan. Alueella järjestetään viikonloppuna Iskelmäfestivaali, joten Himos on jo valmiiksi täynnä väkeä. Lomakylän majoittujille jaetaan oransseja saunaviirejä, joita on tarkoitus heilutella ulkona saunan lämmittämisen merkiksi kello 11 alkaen.

– Yritämme saada pienoishelikopterin avulla kuvan siitä, montako saunaa on lämmitetty. Alueella on lomamökkien saunojen lisäksi lauantaina myös karavaani-, teltta-, rekka-, ranta- ja savusaunoja, luettelee Heikkala.

Himos haastaa koko Keski-Suomen lämmittämään saunoja samaan aikaan. Omia saunomishetkiä voi jakaa sosiaalisessa mediassa tunnisteella #saunaregion tai sähköpostilla osoitteeseen info@visitcentralfinland.com. Parhaat saunakuvat palkitaan saunateemaisilla matkailupalkinnoilla.

 

Viikon aikana muissa tapahtumissa ympäri Keski-Suomen ihmetellään muun muassa saunaloitsuja ja nautitaan olosta saunaterapiapäivän muodossa.

Ensi viikon torstaina Jyväskylän sataman saunapäivässä pääsee kokeilemaan saunomista myös vetten päällä Houseboat-asuntoveneissä ja saunalautta M/S Löylyssä. Lisäksi ravintolalaiva Gaialla tutustutaan panimo Hiisin saunamaakuntaolueen ja Tiituspohjan Palvarin saunamaakuntamakkaraan.

Satamassa esitellään myös yhden saunamaakunnan matkailuvaltin kehittymistä. Muuramesta Jämsän Juokslahteen siirtyvällä Saunakylällä on rakennuslupien haku työn alla, kun alueen asemakaavaehdotus meni läpi. Rakennusurakka on iso, sillä Muuramesta siirretään uuteen kylään runsaat 20 saunarakennusta.

– Saunakylä tuskin valmistuu kokonaisuudessaan vielä ensi kesänä, mutta toivomme saavamme muutamia saunoja lämpiämään Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi, kertoo Suomen Saunakulttuuriyhdistyksen puheenjohtaja Saija Silen.

Saunatapahtumien putken päättää ensi viikon lauantaina Laukaan Peurungassa kilpailtavat saunan lämmityksen MM-kisat. 2–4 hengen joukkuekilpailu alkaa aamuyhdeksältä karsinnoilla, joissa sauna pitää lämmittää mahdollisimman nopeasti 80 celsiusasteen. Kello 17 alkavassa finaalissa lisähaastetta tehtävään tuovat pystytettävä Finn-Savotan Hiisi-telttasauna ja Harvian kiukaaseen ladottavat kiuaskivet.

Voittajajoukkue voi jatkaa saunomista tapahtumaviikon jälkeen palkintona olevalla omalla telttasaunallaan.

Yrittäjät odottavat paikallisiakin saunaan

Vaikka saunamaakuntahankkeen tarkoituksena on tehdä saunasta Keski-Suomen matkailuvaltti, tarjoavat saunaviikon tapahtumat mahdollisuuksia myös paikallisille. Yleisö voi muun muassa tutustua hotellien ja maakunnan muiden matkailupaikkojen saunoihin tarjoushinnoin.

– Paikalliset asukkaat harvemmin yöpyvät alueen hotelleissa, joten nyt on loistava mahdollisuus päästä kokeilemaan niiden saunoja, projektipäällikkö Heikkala vinkkaa.

Sokos Hotel Alexandran ja Paviljongin saunoihin on koko tapahtumaviikon ajan tutustumistarjoukset, kuten myös keskiviikkona Rantasipi Laajavuoren kylpylään. Rantasipissä järjestetään ohjatut saunarentoutukset infrapunasaunassa kello 17 ja 18.

Keskiviikkona voi lähteä saunomaan myös pidemmälle maakuntaan, kun Jyväskylän satamasta järjestetään kiertäviä bussikuljetuksia maaseudun matkailukohteisiin.

Kello 12 ja 15 lähtevillä bussikyydeillä pääsee yhdellä maksulla saunomaan valitsemaansa paikkaan eli Laukaan Spa Hotel Peurunkaan, Hankasalmen lomakeskus Revontuleen tai Toivakan Taulun kartanoon.

Lisäksi saunomispaikakseen voi valita Laukaan perinnekylä Tupaswillan, jossa on maailman suurin savusauna.

– Tällaisesta tapahtumaviikosta saa ihan mukavaa mainosta matkailuyritystoimintaan. Savusauna on meillä yksi perinnekylän kärkituotteista, Tupaswillan isäntä Erkki Kauppinen toteaa.

Vaikka Tupaswillaan tuodaan saunojia bussilla, saunaan pääsyä tuskin tarvitsee jonotella. Maailman suurimpaan savusaunaan on ahtautunut parhaimmillaan 150 henkeä, mutta yleisimmin saunojajoukon koko on noin 100–120 hengen tietämissä.

– Savusaunan lämmittämiseen kuluu aikaa noin viisi tuntia, joten aivan joka päivä sitä ei tulille laiteta, mutta toki aina kun tulee tilauksia, Kauppinen sanoo.

Tupaswillan sauna on mahdollista päästä kokemaan vielä maakuntasaunaviikon päätteeksi, kun perjantaina kello 19–21 ja lauantaina kello 9–11 sekä 13–15 Laukaan saunakierrokselle pyörivät jatkuvat kuljetukset Peurungan, Varjolan tilan ja Tupaswillan välillä. Lauantai-iltana Varjolassa järjestetään myös saunatanssit.

Ohjelma: Saunaviikko 2.–9.7.

La 2.7. Himos: Ennätysyritys lämmittää eniten saunoja yhtä aikaa klo 11 alkaen.

Su 3.7. Lakomäen Metsäkartano: Savusaunaa ja saunaloitsuja klo 12–18.

Ti 5.7. Varjolan tila: Saunaterapiapäivä naisille savusaunassa klo 12–15.

Ke 6.7.: Bussikuljetuksia Jyväskylän satamasta klo 12 ja 15 saunomaan Laukaan Spa Hotel Peurunkaan ja perinnekylä Tupaswillaan, Hankasalmen lomakeskus Revontuleen sekä Toivakan Taulun kartanoon.

To 7.7. Jyväskylän satama: Saunomista vetten päällä, saunamaakuntaolutta ja -makkaraa sekä saunakylähankkeen esittelyä klo 11–18.

Pe–la 8.–9.7. Laukaa: Saunakierros Peurungan, Varjolan ja Tupaswillan välillä. Non-stop kuljetus pe klo 19–21 ja la klo 9–11 sekä klo 13–15. La myös saunatanssit Varjolassa.

La 9.7. Peurunka: Saunan lämmityksen MM-kilpailut klo 9 alkaen, finaali klo 17.

Tarkemmat tapahtumakuvaukset ja hinnat www.saunaregion.fi/fi/sauna-tapahtumat.