Kohta koko maa kakkii purkkiin – suolistosyövän seulonta alkaa jälleen

Suolistosyöpien seulonta alkaa ensi vuonna pilottikokeiluna vapaaehtoisissa kunnissa. Syöpärekisterin tavoitteena on kuitenkin laajentaa seulonta jo 2020-luvulla valtakunnalliseksi.

– Ajamme, että tästä tulee valtakunnallinen ohjelma vuodesta 2021 alkaen, Syöpärekisterin seulontajohtaja Tytti Sarkeala kertoo.

Syöpärekisterin tutkimusjohtaja Ahti Anttila huomauttaa, että Suomi on jossakin määrin jälkijunassa aloittaessaan suolistosyövän seulonnan vasta nyt, sillä useissa muissa länsimaissa seulonta on ollut käytäntö jo pitkään. Suolistosyövän seulonta on yksi niistä seulonnoista, joita myös EU suosittaa.

Nyt käyttöön otettava suolistosyövän seulontamenetelmä tunnistaa ulosteesta ihmisverta. Syöpärekisterin johtaja Nea Malilan mukaan vanhaan ulostetestiin perustuva seulonta vähensi suolistosyöpiin kuolleisuutta noin 15–20 prosentilla.

– Testin idea on se, että se toteaa veren jo ennen kuin ihminen itse ymmärtää hakeutua lääkärille, Malila sanoo.

Suolistosyöpää seulottiin Suomessa vielä muutama vuosi sitten noin puolessa Suomen kuntia, mutta seulonta keskeytyi ristiriitaisen tuloksen takia. Vuonna 2015 julkaistun Syöpärekisterin tutkimuksen mukaan ulosteen veritestillä tehty seulonta ei vähentänyt kuolleisuutta verrokkeihin nähden. Asiasta on kuitenkin saatu nyt uutta tutkimusnäyttöä, joka puoltaa seulontojen aloittamista, sillä havaittiin, että seulonnan käynnistäneissä kunnissa myös verrokkiväestö hyötyi ohjelmasta.

Suolistosyöpä (paksusuolen ja ohutsuolen syövät yhdessä) on Suomen kolmanneksi yleisin syöpä eturauhassyövän ja rintasyövän jälkeen. Suolistosyöpien ilmaantuvuus on nousussa. Vuonna 2015 todettiin 3 288 uutta suolistosyöpätapausta. Kaksi kolmannesta suolistosyövistä todetaan yli 65-vuotiailla. Suolistosyövän ennuste riippuu ensisijaisesti siitä, miten laajalle syöpä on ehtinyt levitä ennen leikkausta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .