Kohulehti ei ota vastuuta kirjoituksistaan – nämä viisi merkkiä voivat paljastaa huuhaan

Mitä lääkärit eivät kerro sinulle –lehti väittää muun muassa todistetun, että rukous voi estää arviorikoksen.

S-ryhmä ja Kesko vetivät kesäkuussa myynnistä kohutun Mitä lääkärit eivät kerro sinulle (MLEKS) -lehden. R-kioskeilla lehteä on myyty jopa Viikon lehtenä.

Lehti väittää muun muassa tieteellisesti todistetun, että rukous voi estää aviorikoksen ja listaa luonteenpiirteitä ja ravitsemuksen sääntöjä, joiden avulla ihminen voi voittaa syövän. Lisäksi lehti kehottaa miettimään tarkkaan, kannattaako suositeltuja matkarokotteita ottaa.

MLEKS:llä ei ole nimettyä vastaavaa toimittajaa Suomessa, vaikka lain mukaan pitäisi olla. Lisäksi lehden latvialainen kustantaja ilmoittaa, ettei se ole vastuussa vahingoista ja menetyksistä, joita lehden esittelemät hoitotavat tai tiedot saattavat aiheuttaa.

– Esimerkiksi kirjoitamme, että mansikat ovat terveellisiä, sisältävät runsaasti C-vitamiinia, saattavat vähentää verenpainetta ja tulehduksia, mutta joku lukijamme saattaa olla allerginen mansikoille, ja nämä yleisesti terveelliset marjat saattavat aiheuttaa allergisen reaktion, kustantamosta perusteltiin sähköpostitse Sunnuntaisuomalaiselle.

– Tiedolla on suuri voima, jonka avulla voi muuttaa elämää. Se on ehdottomasti välttämätöntä, jotta ihminen pystyisi tekemään valintoja. Jokaisesta valinnasta hän joutuu itse kuitenkin ottamaan vastuun.

Sunnuntaisuomalainen listasi viisi asiaa, jotka voivat olla merkkejä huuhaasta.

1. Yksilöiden kokemukset

Huuhaa vetoaa yksittäisiin todistajanlausuntoihin eikä laajoja kansanosia koskeviin tutkimuksiin. Yksittäisen ihmisen kokemus jonkin tuotteen tai hoidon hyödyistä saatetaan esittää kaikille sopivana vaihtoehtona.

2. Tieteen imitointi

Huuhaajulkaisut pukeutuvat usein tieteen kaapuun. Teksteissä kenties puhutaan kliinisistä tutkimuksista ja viitataan tunnettuihin asiantuntijoihin, mutta jätetään kertomatta oleellisia tietoja, kuten tutkimuksen otsikko tai "asiantuntijan" nimi tai koulutus.

3. Uskomattomat lupaukset

Jos hoidon, rohdon tai pillerin väitetään parantavan useita sairauksia kerralla, kyse on todennäköisesti humpuukista. Kun jokin väite kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se usein on sitä.

4. Auktoriteetteihin viittaaminen

Huuhaaväitteen todenperäisyyttä saatetaan todistella viittaamalla tunnettuihin ajattelijoihin tai auktoriteetteihin, joilla ei välttämättä ole mitään tekemistä väitetyn asian kanssa.

5. Taustoista ei löydy tietoa

Kun lukee uutta tietoa, kannattaa tarkistaa, mitkä ovat sen julkaisijan taustat. Mistä aiheista ja mihin sävyyn julkaisussa on aiemmin kirjoitettu? Jos väitteille ei löydy pohjaa mistään muista lähteistä, ne ovat hyvin todennäköisesti hölynpölyä.

Lähteet: Yliopistonlehtori Marjaana Lindeman, Skepsis ry:n puheenjohtaja Otto J. Mäkelä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.