Kohuttu ajokorttipalvelu jäähyllä ainakin toukokuun loppuun – viisi muutakin palvelua yhä pois käytöstä

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin kohuttu ajokorttitietopalvelu pysyy pois käytöstä ainakin toukokuun loppuun.

Traficomissa tehdään sisäistä selvitystä viraston sähköisistä palveluista, ja liikenne- ja viestintäministeriö odottaa selvityksen väliraporttia 31. toukokuuta mennessä.

– Palvelu pysyy varmasti suljettuna siihen asti, että ollaan täysin vakuuttuneita sen turvallisuudesta, sanoo osastopäällikkö Laura Vilkkonen ministeriöstä.

Palvelua ei palauteta käyttöön nykymuodossaan. Entisen Viestintäviraston mukaan palvelusta saisi selvitä vain ajo-oikeuden tai ammattipätevyyden voimassaolo.

– Käymme palvelua läpi ja kehitämme sitä. Kyllä siihen muutoksia tulee, sanoo osastopäällikkö Janne Huhtamäki Traficomista.

Traficom syntyi vuoden alusta, kun Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, Viestintävirasto ja Liikenneviraston tietyt toiminnot yhdistettiin.

Kuusi palvelua yhä pois käytöstä

Kohu syntyi joulukuussa, kun julkisuudessa alkoi levitä tieto, että Trafin julkiset kuljettajatiedot -palvelusta oli mahdollista saada selville myös henkilötietoja.

Trafi otti kaikki sähköiset asiointipalvelunsa pois käytöstä. Jonkin ajan kuluttua se avasi joitakin niistä rajoitetusti tehtyään Viestintäviraston esittämiä toimenpiteitä. Tammikuun puolivälistä vahvaan tunnistautumiseen perustuvat palvelut ovat olleet käytössä normaalisti vuorokauden ympäri.

– Suurin osa sähköisistä palveluistamme on käytettävissä normaalisti. Pois käytöstä on julkiset kuljettajatiedot -palvelun lisäksi viisi julkista kyselypalvelua, osastopäällikkö Huhtamäki kertoo.

Kyseiset viisi palvelua liittyvät ajoneuvotietoihin, ilma-alustietoihin, merenkulun pätevyystietoihin, liikennelupiin sekä vesikulkuneuvotietoihin. Tietoja voi kysyä Traficomin puhelinpalvelusta arkisin kello 8–16.15.

– Haluamme käydä kaikki läpi tietosuojanäkökulmasta. Tarkoituksenamme on avata palveluja portaittain kevään aikana. Emme ota ennalta kantaa, liittyykö niihin ongelmia vai ei.

Aikaa tämän vuoden loppuun

Ministeriön Vilkkosen mukaan Traficomin pitää auditoida järjestelmänsä vuoden loppuun mennessä. Käytännössä virasto selvittää sähköisten palveluidensa suunnitteluun, tuotantoon ja ylläpitoon liittyvät käytännöt. Ministeriö on pyytänyt kiinnittämään huomiota erityisesti tietosuoja- ja tietoturvakysymyksiin. Selvityksessä tarkastellaan myös viraston johtamis- ja päätöksentekojärjestelmää.

Trafi avasi julkisen kuljettajatietopalvelunsa heinäkuussa ja on perustellut sitä liikennepalvelulain uudistuksella. Ministeriön mukaan uusi laki ei velvoita sellaiseen palveluun. Vastaavia tietoja on saanut ennenkin, mutta ei niin helposti.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .