Kohutun ajokorttitietopalvelun avaaminen on viivästynyt – Traficomin johtaja selittää: "Samaan aikaan kehitetään tietojärjestelmiä sekä muita palveluita"

Traficomin kohutun ajokorttitietopalvelun avaaminen uudelleen on viivästynyt. Toukokuussa uutisoitiin, että kyseinen julkiset kuljettajatiedot -palvelu on tarkoitus avata kesäkuussa, mutta näin ei käynyt.

– Palveluihin on tehty muutoksia tietojen minimointiperiaatteella. Tietosisältöjen muuttaminen on kestänyt, koska samaan aikaan kehitetään uuden viraston tietojärjestelmiä sekä muita palveluita. Virastouudistukseen liittyvää ICT- työtä tehdään koko loppuvuosi, kertoo Traficomin turvallisuusjohtaja Jari Ylitalo.

Uusi virasto tarkoittaa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomia. Se muodostettiin tämän vuoden alusta, kun Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, Viestintävirasto ja Liikenneviraston tietyt toiminnot yhdistettiin.

Muitakin viivästyksiä

Viivästyksiä on tullut muitakin. Suljetuista julkisista kyselypalveluista autokauppaa tukevat liikennelupa- ja ilmoitustietojen kyselypalvelu sekä ajoneuvot ja veronmaksu -palvelu oli tarkoitus avata toukokuussa. Ensiksi mainittu avattiinkin 27. toukokuuta, mutta jälkimmäinen vasta 26. kesäkuuta.

Edelleen kiinni ovat myös vesikulkuneuvot-, ilma-alustiedot- ja merenkulun pätevyydet -palvelut.

– Avaamme loput palvelut mahdollisimman pian. Olemme pahoillamme asiakkaillemme koituneesta harmista, Ylitalo sanoo.

Kohu alkoi joulukuussa

Silloinen Trafi avasi julkisen kuljettajatietopalvelun viime vuoden heinäkuussa. Palvelusta saattoi hakea ihmisten ajokorttitietoja ilmaiseksi. Vastaavia tietoja sai aiemminkin, mutta ei yhtä helposti. Trafi perusteli tietojen saannin helpottamista liikennepalvelulain uudistuksella.

Joulukuussa syntyi kohu, kun julkisuudessa alkoi levitä tieto, että palvelusta oli mahdollista saada selville myös henkilötietoja. Viraston silloinen pääjohtaja Mia Nykopp irtisanoutui tehtävästään asian takia.

Selvittelyä loppuvuoden ajan

Liikenne- ja viestintäministeriö pyysi Traficomia auditoimaan järjestelmänsä tämän vuoden loppuun mennessä. Käytännössä virasto selvittää sähköisten palveluidensa suunnitteluun, tuotantoon ja ylläpitoon liittyvät käytännöt. Väliraportti valmistui toukokuun lopussa, ja seuraavan väliraportin takaraja on syyskuun lopussa. Loppuraportti on pyydetty 16. joulukuuta mennessä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .