Koirasi hellyttävä ilme saattaa olla manipulointiyritys, tutkimus kertoo

Koirien ilmeitä on tähän asti pidetty tahattomina.

Tuntuuko joskus siltä, että pahojaan tehnyt lemmikkikoirasi yrittää hellyttävillä ilmeillään päästä jälleen suosioosi? Saatat olla oikeassa.

Tähän asti on oletettu, että koirien ilmeet ovat tahattomia. Portsmouthin yliopistossa tehdyn tutkimuksen tulokset kuitenkin viittaavat siihen, että koirat saattavat sittenkin hallita ilmeitään ja jopa käyttää niitä kommunikoimiseen.

Ihmisen paras ystävä saattaa siis olla hyvinkin tietoinen siitä, millaisen reaktion mulkaisu voi omistajassa aiheuttaa.

– Tulokset näyttävät tukevan todisteita siitä, että (koirien) ilmeet voivat mahdollisesti olla aktiivisia kommunikointiyrityksiä, sanoi tutkija Juliane Kaminski.

Tutkijat tekivät useita kokeita erityyppisillä lemmikkikoirilla ja saivat selville, että eläimet liikuttivat kasvojaan enemmän silloin, kun ihmiset antoivat niille huomiota.

Käytetyin ilme oli tutkijoiden mukaan kulmien nostaminen. Tämä niin sanottu "koiranpentuilme" saa koiran silmät näyttämään suuremmilta, ja se saattaakin olla tuttu myös monelle lemmikinomistajalle.

Kun ihmiset eivät keskittyneet eläimiin tai olivat selin niihin, koirien kasvot liikkuivat paljon vähemmän. Koirien käyttäytymiseen ei vaikuttanut se, tarjosiko ihminen herkkuja koiralle vai ei.

Tutkijat huomauttavat, että tulosten pohjalta ei voida sanoa, että koirat havaitsisivat ihmisen mahdollisia tunteita tai ajatuksia, mitä pidetään tavallisesti merkkinä korkeasta älykkyydestä.

Tutkimus julkaistiin Scientific Reports -tiedejulkaisussa.