Koiria myynyttä naista epäillään törkeästä eläinsuojelurikoksesta

Helsingin poliisi tutkii tapausta, jossa yli 20 koiraa löytyi erittäin huonossa kunnossa Itä-Helsingissä sijaitsevasta asunnosta. Poliisin mukaan eläimet Suomeen tuonut nainen on myynyt koiria netin myyntipalstoilla ja sosiaalisessa mediassa.

Naisen asuntoon tehtiin noin kaksi viikkoa sitten kotietsintä valvontaeläinlääkärille tulleiden vihjeiden perusteella. Asunnosta löytyi yhteensä 26 erittäin huonokuntoista pientä koiraa. Koirat olivat eri-ikäisiä ja erirotuisia.

Koiria pidettiin ahtaissa ja pimeissä tiloissa, kertoo poliisi. Eläimet olivat löydettäessä laihoja, sairaita, ulosteen likaamia ja muutoinkin heikkokuntoisia. Ne on sittemmin lopetettu.

Koirien tuontiin ja myyntiin tarvittavat lupa- ja rokotusprosessit olivat tekemättä. Naista epäillään törkeästä eläinsuojelurikoksesta ja salakuljetuksesta.

Poliisi kehottaa ottamaan yhteyttä

Rikoskomisario Anne Hietala kehottaa ottamaan yhteyttä poliisiin, jos epäilee ostaneensa naiselta koiran. Nainen on poliisin mukaan käyttänyt ainakin nimimerkkejä Kornelia ja Lea.

–  Ostajia ei epäillä rikoksesta, kertoo Hietala poliisin tiedotteessa.

Hietala muistuttaa, että jokainen joka ostaa pennun epämääräisistä olosuhteista, edistää rikollista toimintaa.

– Pelkästään viranomaistoimin ei tätä ongelmaa saada ratkaistuksi. Niin kauan kuin on kysyntää, on myös tarjontaa, toteaa Hietala.

Poliisi pyytää ostajia ottamaan yhteyttä sähköpostiosoitteeseen elainsuojelurikokset.helsinki@poliisi.fi.

Koirat saattaneet kantaa tauteja

Poliisin mukaan nainen on kuulusteluissa kertonut tuoneensa koirat pääasiassa itse Virosta Suomeen. Osa koirista oli lähtöisin EU:n ulkopuolisista maista, joissa esiintyy rabiesta ja myyräekinokokkia.

Molemmat taudit voivat tarttua myös ihmiseen. Eläin voi tartuttaa ihmisen, vaikka sillä itsellään ei vielä olisi taudin oireita.

Puhjenneeseen rabiekseen ei ole hoitoa, ja tauti johtaa kuolemaan. Myyräekinokokki on ihmisellä erittäin hankalasti hoidettava, vakava sairaus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.