Koirien törmäilyistä nousee jatkuvasti korvausriitoja

Koiravahingot voitaisiin useimmiten estää käsittelemällä lemmikkiä huolellisemmin. Vaikka suomalaiset pitävät koiransa yleensä hyvässä ojennuksessa, esiin nousee jatkuvasti huolettoman asenteen aiheuttamia ongelmia.

Vakuutus- ja rahoitusneuvonnasta kerrotaan, että vahinkojen korvaamisesta tulee toistuvasti kyselyjä. Yleensä omistaja joutuu vastaamaan korvauksista. Vaikka muutkin kotieläimet aiheuttavat vahinkoja, on koirien törmäilyn selvitteleminen selvästi yleisintä.

Paitsi että koirat käyvän ihmisten kimppuun, ne törmäilevät jalankulkijoihin tai pyöräilijöihin, jäävät auton alle, tappelevat ja jahtaavat kotieläimiä.

Kennelliiton mukaan koirien pitäminen ei Suomessa kuitenkaan ole retuperällä. Liiton hallituksen puheenjohtaja Leena Suni sanoo, että julkisuudessa nousee nykyään aikaisempaa helpommin esiin koirien aiheuttamia vahinkoja. Sunin mielestä koiraa hankittaessa täytyy tarkasti huomioida rodun vaatimukset, jotta ongelmat saadaan ehkäistyä.

- Pitäisi aina ottaa selvää koiran alkuperästä ja tarpeista, kuinka paljon se vaatii liikuntaa, koulutusta ja hallintaa.

- Koiran täytyy olla koko ajan ihmisen hallinnassa. Vahinkotapauksissa on useimmiten väärä koira väärällä ihmisellä. Yksikin tapaus on toisaalta liikaa, Suni toteaa.

Koiran tekemisiä pitää valvoa

Jos koiran paikka ennen oli maatalon pihassa, nyt se otetaan seuralaiseksi ja perheenjäseneksi. Lemmikiltä ei kuitenkaan saa vaatia liikaa.

- Pitää aina muistaa, että koira on eläin, Suni sanoo.

Koiran kykyyn selviytyä ongelmatilanteista ei voi täysin luottaa. Suni sanoo, että esimerkiksi pikkulapsen ärsyttävä käsittely saattaa saada rauhalliseksi luullun eläimen hyökkäämään.

- Koiraa ja pientä lasta ei saa jättää valvomatta, vaikka koirat ovat lasten kanssa erittäin kärsivällisiä.

Koirat aiheuttavat vahinkoja myös tahattomasti. Esimerkiksi ison koiran hyppiminen voi kaataa ihmisen.

- Joskus näkee tilanteita, joissa iso koira kiskoo omistajaansa. Koiran pitäisi osata ainakin luokse tuleminen, seuraaminen ja pysähtyminen. Yleensä ihmiset pyrkivät kouluttamaan koiran näin ihan käytännön syistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.