"Koivisto oli Suomen henkinen isä"

Niinistö kiittää Koiviston perintöä, Sipilän mukaan Koivisto oli malli suomalaisuudelle.

Suomen valtiojohto ja kärkipoliitikot ovat muistelleet lausunnoissaan perjantaina illalla kuollutta presidentti Mauno Koivistoa.

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön mukaan Koivisto jätti perinnön, josta hänen ja muiden presidenttien on ollut hyvä jatkaa. Niinistö sanoi lausunnossaan, että Koivisto jätti pysyvät jäljet ja opit Suomen valtiolliseen järjestelmään ja ulkopoliittiseen linjaan.

Koiviston nousua valtakunnan politiikan huipulle Niinistö piti vertaansa hakevana suomalaisena menestystarinana.

"Oman onnensa seppä"

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan Koivisto antoi mallin sille, mitä suomalaisuus on parhaimmillaan. Sipilä sanoi pitävänsä Koivistoa malliesimerkkinä modernin Suomen pojilleen ja tytöilleen luomista mahdollisuuksista.

Sipilä kuvasi lausunnossaan, kuinka laivapuusepän lahjakas poika hankki korkean koulutuksen ja eteni hyvin vaativiin tehtäviin suomalaisessa yhteiskunnassa. Hänen mukaansa Koivisto oli oman onnensa seppä, joka joutui ottamaan vastuuta itsestään ja perheestään jo kymmenvuotiaana äidin kuoleman jälkeen.

Sipilän mukaan Suomi menetti maan historiaan suuresti vaikuttaneen henkilön, sotaveteraanin ja isänmaan ystävän, joka luotsasi kansakuntaa varmalla kädellä vaikean laman läpi Euroopan unionin jäseneksi.

Sipilä huomauttaa myös, että symboliikkaa on siinäkin, kuinka Koivisto kuoli Snellmanin päivänä, suomalaisuuden päivänä.

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) lähetti osanottonsa edesmenneen presidentin omaisille. Soinin mukaan Koivisto oli valtiomies, joka palautti Suomen normaaliksi parlamentaariseksi demokratiaksi.

"Hän oli kiehtova persoona"

Presidentti Tarja Halonen kirjoitti Twitterissä, että Koivisto lujitti kansanvaltaa Suomessa. Koivisto ohjasi Suomen Euroopan neuvostoon ja Euroopan unioniin, Halonen sanoi tviitissään.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ilmaisi osanottonsa presidentti Koiviston kuoleman johdosta Facebookissa. Rinne kirjoitti viestissään, että Koivisto oli kiistatta yksi Suomen tasavallan ja suomalaisen työväenliikkeen merkittävimmistä henkilöistä sekä parlamentarismin vahva puolustaja. Rinteen mukaan yksi aikakausi päättyy Koiviston kuoleman myötä.

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen (kesk.) muisteli Koivistoa blogikirjoituksessa. Väyrysen mukaan yhteistyö Koiviston kanssa sujui pääosin hyvin, mutta vaikeuksiakin oli. Pääasiassa Väyrynen muisti kuitenkin Koivistoa lämmöllä.

– Koivisto oli taitava poliitikko ja vahva valtiomies. Hän oli kiehtova persoona. Pidin hänestä kovasti, Väyrynen kirjoitti.

Jutta Urpilainen (sd.) luonnehti Twitterissä Koiviston olleen kausillaan Suomen henkinen isä, vakaa ja turvallinen, mutta tarvittaessa päättäväinen.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderssonin lapsuusmuistossa tasavallan presidentti oli yhtä kuin Mauno Koivisto.

– Hän jättää vahvan perinnön jälkeensä, suruvalitteluni omaisille, Andersson kirjoitti Twitterissä.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistön mukaan Koivisto nautti viisaudessaan varauksetonta suomalaisten tukea yli puoluerajojen. Niinistö luonnehti Koivistoa oikeudentajuiseksi ja tinkimättömäksi demokraatiksi, joka kavensi valtaansa kansanvallan vahvistamiseksi.

Myös kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo lähetti osanottonsa Koiviston kuolemasta Twitterissä. Hän totesi kunnioittavansa Koivistoa suuresti tämän Suomen ja suomalaisten puolesta tekemästä työstä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Presidentti Koiviston kuolemasta on uutisoitu laajasti maailmalla

"Tasavallan ja työväenliikkeen suurmies on poissa", "Kiitos"