Koiviston hautajaisten yhteyteen ei ole suunnitteilla päättäjien virallista tapaamista

Presidentin hautajaisissa tullaan todennäköisesti näkemään merkittäviä nykyisiä ja entisiä päättäjiä.

Perjantai-iltana kuolleelle Mauno Koivistolle järjestetään valtiolliset hautajaiset, joissa tullaan mitä todennäköisimmin näkemään merkittäviä nykyisiä ja entisiä päättäjiä ympäri maailmaa.

Valtiomiesten ja -naisten kokoontuessa Suomeen saattaisi hautajaisten yhteyteen muodostua luontevasti kansainvälinen keskustelutilaisuus tai kokous.

Onko tällaista vaihtoehtoa pohdittu? Ulkoministeriön ja valtioneuvoston mukaan ei. Ulkoministeriöstä huomautetaan, että aikataulu on tiukka, eikä siksi kokouksen järjestäminen tule todennäköisesti kyseeseen.

Varsinaiseen maiden johtajien väliseen huippukokoukseen ei aihetta välttämättä olisikaan, sillä ulkoministeriöstä arvellaan, että hautajaisiin saapuu Koiviston aikalaisia eri maista, mutta nykypäättäjiä lienee mukana vähemmän.

Viime aikoina Suomea on väläytelty useamman kansainvälisesti merkittävän kokouksen areenaksi. Maaliskuussa puhuttiin Yhdysvaltain ja Venäjän johtajien kohtaamisesta Suomessa. Esillä on ollut myös huippukokous, jota Suomi isännöisi Arktisen neuvoston tuoreena puheenjohtajamaana.

Valtioneuvoston mukaan hautajaisjärjestelyt aloitetaan alkuviikosta. Hautajaisia valmistelevaa toimikuntaa johtaa ulkoministeri Timo Soini (ps.).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.