"Koiviston periaatteena oli, että kaveria ei jätetä"

Mauno koiviston läheinen ystävä Seppo Lindblom kertoo luottamuksen olleen avainsana presidentin elämässä.

Presidentti Mauno Koivisto seurasi politiikassa ja yksityiselämässä samoja periaatteita, sanoo Koiviston entinen poliittinen sihteeri ja läheinen ystävä Seppo Lindblom.

– Ne periaatteet, jotka koskivat hänen politiikkaansa, koskivat myös hänen rakkaimpiaan ja hänen läheisiään, Lindblom kertoo puhelimitse Pariisista STT:lle.

Entinen pankkivaikuttaja ja ministeri Lindblom, 81, pitää periaatteista tärkeimpänä luottamusta, jota Koivisto toi mukanaan politiikkaan. Samaa säteili hänestä myös yksityisissä suhteissa.

– Hän oli hyvin kokonaisvaltainen ihminen.

Miehet tapasivat ensi kertaa Suomen Työväen Säästöpankissa 1950–60-lukujen taitteessa. Varsinaisesti ystävyys alkoi, kun Koivisto nimitti poliittisesti kokemattoman Lindblomin poliittiseksi sihteerikseen noustuaan pääministeriksi vuonna 1968.

– Hän sanoi minulle suoraan, että "Minä en sitten halua rinnalleni mitään pikkupoliitikkoa", ja minä vastasin, että se sopii erinomaisesti.

– Asiat tehtiin juurta jaksain selviksi ihan muutamilla sanoilla, Lindblom kuvailee kommunikointia.

Työsuhteesta kehittyi perheystävyys, joka kesti vuosikymmeniä. Läpi vuosien Koiviston periaatteena oli, että kaveria ei jätetä, Lindblom sanoo.

Se myös näkyi. Lindblom sai Koivistolta vahvaa tukea vuonna 1995, kun joutui eroamaan Postipankin pääjohtajan tehtävästä.

Istuvan presidentin toiminta kiinnosti

Politiikkaa ja yhteiskunnallista elämää Koivisto seurasi viimeisinä vuosinaan harvakseltaan vaikean sairauden takia. Tosin esimerkiksi istuvan presidentin toimista hän oli kiinnostunut, Lindblom kertoo.

Lindblom sai ani harvoin puheluita Koivistolta, vaan soitti yleensä itse. Mutta kerran Sauli Niinistön maahanmuuttoa käsittelevän puheenvuoron jälkeen puhelin soi.

– Istuvan presidentin toiminta oli ollut hänen mielestään hyvin presidentillistä.

Ystävät käyttivät viimeisinä yhteisinä vuosinaan tapaamisia lähinnä vanhojen muisteluun. Näistä tapaamista Lindblom nostaa esille hieman yllättävänkin ominaisuuden Koivistosta: hän oli perusluonteeltaan optimisti.

– Leikkisyys ja optimistinen mielenlaatu oli kaiken aikaa mukana kuvassa, Lindblom kuvailee tapaamisia.

Koivisto on saattanut saada pessimistin maineen sen takia, että hän ei usein halunnut antaa liikoja odotuksia, Lindblom pohtii.

– On rationaalista olla optimisti, kun joutuu isojen haasteiden eteen.

Lindblom kuvailee Koiviston ajatuksia aforismilla: Ei pidä pettää lupauksia kansalle, petä mieluummin odotukset.

Kaunis viimeinen tapaaminen

Yksityisesti Koivisto suhtautui kriittisesti omaan toimintaan työuransa aikana. Vielä sairausvuoteellaan Koivisto pui vanhoja asioita ja isoja päätöksiään, Lindblom kertoo.

– Hän on tullut siihen johtopäätökseen, että ei hänen olisi pitänyt missään isossa tilanteessa toimia toisin.

Viimeinen tapaaminen vain vajaa viikko sitten oli kaunis ja täynnä hellyyttä, Lindblom sanoo. Kaikesta saattoi päätellä, että viime hetket ovat käsillä.

– Hän saattoi kysyä, että kuinka kauan olemme olleet läheisiä toisillemme ja muisteli menneitä. Kauniilla, arkisilla sanoilla, mikä oli Maunolle tyypillistä.

– Vaikka nyt on surullinen olo, samalla jännittävällä tavalla sellainen levollinen olo, Lindblom kuvailee tunteitaan.

– Tämä vaikea tauti päättyi, miten sitä sanoisi, armollisella tavalla.

Muistokukkia ja -kynttilöitä presidentin Mauno Koiviston muistoksi Koiviston kotikadulla Luotsikadulla Helsingissä. Kuva: Heikki Saukkomaa
 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.