Kokeilu onnistui – YTHS halutaan myös amk-opiskelijoille

”Kyseessä on merkittävä yhdenvertaisuusongelma."

Korkeakouluopiskelijoiden terveyspalvelujen välillä on kuilu. Toisella puolella ovat yliopisto-opiskelijat ja heidän säätiönsä, toisella taas ammattikorkeakouluopiskelijat ja kuntien kirjavat käytännöt.

Opiskelijajärjestöt haluavat laajentaa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS:n palvelut koskemaan ammattikorkeakouluopiskelijoita. Tällä hetkellä YTHS palvelee vain yliopisto-opiskelijoita. AMK-opiskelijoiden terveyspalvelut ovat kuntien vastuulla.

Sosiaali- ja terveysministeriön hankkeessa YTHS-mallia kokeiltiin vuosina 2011–2014 Seinäjoella ja Lappeenrannassa ammattikorkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollon järjestämiseen. Kokeilun loppuarviointiraportti luovutettiin peruspalvelu- ja perheministeri Juha Rehulla perjantaina. Raportissa todetaan, että kokeilun perusteella YTHS-malli soveltuu hyvin ammattikorkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon järjestämistavaksi – niin opiskelijoiden kuin palveluntuottajienkin näkökulmasta.

Huolena opiskelijoiden unohtuminen

Kokeilua pidemmälle hanke ei tällä haavaa etene. Sosiaali- ja terveysministeriöstä kerrotaan, että opiskeluterveydenhuoltoa ja sen rahoitusta mietitään nyt sote-uudistuksen yhteydessä.

– Sote-uudistus tarjoaa mahdollisuuden korjata opiskeluterveydenhuollon ongelmat, sanoo Suomen opiskelijakuntien liiton Samokin sosiaalipoliittinen asiantuntija Jussi-Pekka Rode. Samok edustaa ammattikorkeakouluopiskelijoita.

– Toisaalta meillä on huoli siitä, että opiskelijat unohtuvat uudistuksessa.

Roden mukaan opiskeluterveydenhuollon keskittäminen yhteen paikkaan helpottaisi sen suunnittelemista ja ennaltaehkäisevien palvelujen tarjoamista. Tällä hetkellä ongelmia on erityisesti AMK-opiskelijoiden hammashoidon ja mielenterveyspalvelujen kanssa.

– YTHS:n puolella ajatuksena on, että ongelmat hoidetaan alta pois, jotta opiskelija on kunnossa, kun hän siirtyy työelämään. Oli sitten kyse viisaudenhampaista tai masennuksesta, Rode sanoo.

"YTHS on todettu toimivaksi"

Myös Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL kannattaa laajennusta. Yliopisto-opiskelijat ovat kyselyjen perusteella tyytyväisiä omiin terveyspalveluihinsa. SYL:ssä nähdään nykytilanne epätasa-arvoisena.

– Tämä on meidän mielestämme merkittävä yhdenvertaisuusongelma, SYL:n puheenjohtaja Heikki Koponen toteaa.

– YTHS on todettu toimivaksi malliksi, joka on myös laajennettavissa. Pitäisi vain tehdä poliittiset ratkaisut.

Koponen sanoo ymmärtävänsä, että sote-uudistuksessa huomio kiinnittyy isompiin kokonaisuuksiin kuin opiskeluterveydenhuoltoon.

– Nyt olisi hyvä hetki laajentaa, koska rakenteet menevät joka tapauksessa uusiksi.

Opiskeluaikaan liittyy korostunut tarve terveyspalveluille. Koponen huomauttaa, että suurin osa mielenterveysongelmista puhkeaa alle 25-vuotiaana. Jos ongelmia ei hoideta ajoissa, ne voivat eskaloitua ja aiheuttaa yhteiskunnalle isoja kustannuksia myöhemmin.

– Kyse on tulevaisuuden työvoiman työkyvystä, Koponen tiivistää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.