Toinen kalastaja näki jäihin vajonneen pilkkijän vain hetki aiemmin: "En kerinnyt varoittaa"

Muuramelainen kalastaja kertoo nähneensä, kuinka pilkkijä käveli Lapinsaaren taakse. Vain tovi myöhemmin hän kuuli, että mies oli vajonnut jäihin.

Hautalahdella toista kymmentä vuotta kalastamassa käynyt mies kertoo murheellisena nähneensä, kuinka tiistaina hukkunut pilkkijä eteni kohti viimeistä kalapaikkaansa. Pilkkimässä ollut mies menehtyi tiistaina päivällä pudottuaan jäihin Muuramessa.

Nimettömänä pysyttelevä kalastaja kertoo, että jäät ovat olleet viime aikoina petollisen heikkoja Hautalahdella sijaitsevan Lapinsaaren ympäristössä. Mies kertoo ilmoittaneensa asiasta sekä pelastuslaitokselle että Muuramen kuntaan, ja haluaa nyt varoittaa myös muita jäällä liikkujia.

Mies arvelee, että lahden pohjaan Lapinsaaren mantereen puolelle on puhjennut uusi lähde. Lähteestä aiheutuvat virtaukset ovat pitäneet jäät ohuina saaren ympärillä.

– Minullakin on ollut siinä aikaisemmin verkot, mutta ne likaantuivat. Heti näiden jäiden tultua huomasin, että hittolainen, tuo ei ole ihan oikein, mies kertoo.

Hautalahti on tällä hetkellä jäässä, mutta virtauspaikoissa pinnassa on vain ohut riite. Lapinsaaren ympäristöstä virtaus pitää jään heikkona aina Päijänteelle asti. Mies haluaa varoittaa, että tietyissä kohdissa jää on petollisen heikkoa.

– Nyt niihin paikkoihin ei ole mitään asiaa. Hautalahti on tosi suosittu kalapaikka, ja etenkin pilkkijöitä on paljon, mies varoittaa.

"En kerinnyt varoittaa"

Mies kertoo olleensa kokemassa verkkojaan Hautalahdella päivällä. Hän kertoo nähneensä pilkkijän etenevän kohti heikkojen jäiden kohtaa.

– Siinä, missä kalastan, on 20 senttiä jäätä. Siitä on matkaa saareen 500 metriä. Seurasin miehen menoa, hän kairasi jäähän reikiä ja vaihtoi paikkaa. Sitten hän meni saaren taakse, enkä kiinnittänyt häneen enää huomiota.

Muuramelainen oli tarkistanut verkkonsa ja lähtenyt jäältä kotiin päin.

– Sitten sain tietää, että sinne oli mies vajonnut. En kerinnyt varoittaa. Huutaminenkaan ei olisi auttanut, matkaa oli sen verran paljon. Peräänkään en arvannut lähteä, mies toteaa.

– Näin sen miehen, kun se meni sinne. En arvannut, että hän olisi mennyt sulaan.

Pelastuslaitos sai tehtävän kello 12.19 Lapinsaaren vierustalle. Lähirantojen asukkaat olivat kuulleet avunhuutoja järveltä ja tehneet ilmoituksen hätäkeskukseen.

Kun pelastuslaitos pääsi paikalle, oli mies eloton ja avunhuudot lakanneet. Pelastuslaitos kertoi aiemmin tänään, että pilkkijän luokse oli hankala päästä heikkojen jäiden takia.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .