Koko Suomen syntyvyys ennätysalhaisissa lukemissa – Keski-Suomi ylitti valtakunnan keskiarvon

Suomessa vuodesta 2010 laskussa ollut syntyvyys jatkaa laskuaan. Tilastokeskus vuoden 2017 ennakkotietojen mukaan Suomeen syntyi vuoden alkuneljänneksellä 20 150 vauvaa, mikä on yli 1 600 vähemmän kuin samalla aikavälillä viime vuonna.

Asiasta ensin uutisoinut Iltalehti toteaa, että mikäli tahti jatkuu samanlaisena myös loppuvuoden ajan, on lasten määrä ikäluokassa nälkävuosien luokkaa. Arvioitu luku, 49 000 lasta, olisi pienin sitten vuoden 1868.

Syntyvyyttä kuvaava kokonaishedelmällisyysluku taas painuisi alkuvuoden tahdilla alle 1,5:n. Yhtä pientä lukua ei ole nähty Suomessa aiemmin.

Lähelle ollaan kuitenkin päästy jo viime vuonna. Huhtikuussa Tilastokeskus ilmoitti, että vuonna 2016 Suomeen syntyi yhteensä 52 814 lasta, ja kokonaishedelmällisyysluku oli 1,57. Edellisen kerran tätä pienempi syntyvyys oli vuonna 1973, jolloin luku oli mittaushistorian alin eli 1,5.

Vuoden 2017 alustavissa tilastoissa alueellisia eroja ei ole vielä nähtävillä. Viime vuoden tilastoissa kuitenkin näkyvillä oli huomattavasti maakunnallisia eroja. Historiallisen ennätyksen alle päätyivät Pirkanmaa ja Päijät-Häme, joissa kokonaisuushedelmällisyysluku oli 1,45.

Valtakunnallisen keskiarvon ylitti 22 maakunnasta 13, mukaanlukien Keski-Suomi, jolla luku oli 1,6. Korkein syntyvyys oli Keski-Pohjanmaalla, jossa kokonaishedelmällisyys oli 2,13.

Kokonaishedelmällisyysluku kertoo, kuinka monta lasta nainen synnyttäisi elämänsä aikana laskentavuoden mukaisilla hedelmällisyysluvuilla. Se saadaan suhteuttamalla syntyneiden määrä synnytysikäisiin naisiin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .