Koko Suomessa saa pian kalastaa yhdellä maksulla – vapakalastajat säästävät

Koko Suomessa saa pian kalastaa yhdellä maksulla. Uudistus säästää etenkin vapakalastajien rahoja ensi vuoden alusta alkaen.

Uusi maksu on nimeltään kalastonhoitomaksu. Maksun maksettuaan henkilö voi kalastaa yhdellä vavalla kaikilla niillä vesialueilla, joihin on ennen tarvittu jokin läänikohtaisista viehemaksuista.

Kaikki 18–64-vuotiaat kalastajat maksavat maksun. Jos kalastaa mato-ongella, pilkillä tai ns. silakkalitkalla, ei maksua tarvitse suorittaa. Maksu on osa kalastuslupajärjestelmän yksinkertaistumista, joka tapahtuu uuden kalastuslain tullessa voimaan vuoden 2016 alusta. Maksun kerää metsähallitus ja varojen käytöstä vastaa maa- ja metsätalousministeriö.

Vapakalastajille muutos on edullinen. Aikaisemmin yhden läänin alueella kalastaminen maksoi 55 euroa vuodessa. Nyt vapakalastajat saavat kalastaa koko Suomen kalavesissä 39 eurolla. Pyydyskalastus sen sijaan hieman kallistuu. Kalastonhoitomaksun lisäksi pyydyskalastajien tulee maksaa vesialueen omistajalta hankittava lupa, kuten tähänkin saakka.

Kalastonhoitomaksu ei oikeuta vapakalastukseen kaikilla vesillä. Maksun maksaneet kalastajat eivät voi kalastaa rauhoitetuilla vesialueilla, kohdekohtaisen luvan vaativilla erityiskohteilla tai uuden lain määrittelemillä vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Maanantain tukilakot näkyisivät maalla, merellä ja ilmassa – matkustajalaivoja jäämässä satamiin, lentojen perumisista ei vielä tarkkaa tietoa

Hyvä Joulumieli -tapahtuma valloitti Jyväskylän Kävelykadun – keräykseen lahjoitettujen varojen turvin hankitaan kaikkiaan 28 000 lahjakorttia

Maanantain tukilakot näkyisivät maalla, merellä ja ilmassa – matkustajalaivoja jäämässä satamiin, lentojen perumisista ei vielä tarkkaa tietoa

Jyväskyläläismiehelle ehdollista vankeutta laittomista nuuskabisneksistä – aloitti välittämisen 16-vuotiaana

HSL:n tekemät lipuntarkastukset loppuvat VR:n kaukoliikenteen junissa keväällä

Mauri Pekkarinen väistyy maakuntavaltuustosta – Petri Honkonen valittiin uudeksi puheenjohtajaksi

Mitä ihmettä? Hippokselle ilmestyi alkuviikosta uusi pysäköintirajoitus, mutta loppuviikkoon mennessä se oli jo hävinnyt

Teollisuusliitto katkaisi mekaanisen metsäteollisuuden neuvottelut – muun muassa kiky-tunnit kiistakapulana

Paltan Aarto yllättyisi, jos postikiistaa ratkova työryhmä löytäisi nopean ratkaisun – "En varsinaisesti usko, että mitään uutta ja ihmeellistä sieltä selvitystyöryhmästä tulee esiin"

Telian matkapuhelinverkossa laaja häiriö – myös hätäpuheluiden soittamisessa ollut ongelmia

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.