Koko virkakunta viikonlopputöissä, mutta riittääkö aika? Arviot sote-aikataulusta vaihtelevat toiveikkaasta melkein mahdottomaan

Käsittelyä helpottaa se, että lausunnossa on mukana ratkaisuehdotuksia.

Maakunta- ja sote-uudistuksen projektijohtaja Päivi Nerg on toiveikas sen suhteen, että sote-uudistus saadaan vietyä maaliin vielä tällä hallituskaudella.

– Nyt tehdään koko viikonloppu töitä, jotta ratkaisuja perustuslakivaliokunnan vaatimiin muutoksiin löydetään. Tämä on nyt hienosäätöä ison kokonaisuuden kannalta, vaikka monista merkittävistä asioista sisältöä onkin vielä täsmennettävä.

Ministeriössä lähdetään siitä, että ratkaisuehdotukset ovat valmiina alkuviikosta, viimeistään tiistaina tai keskiviikkona.

– Aikataulun riittävyys on sitten eduskunnan ja sosiaali- ja terveyslautakunnan käsissä.

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson piti Ylen Ykkösaamussa lauantaina aikataulua melkein mahdottomana. Henriksson on perustuslakivaliokunnan jäsen ja oli mukana laatimassa perjantaina luovutettua lausuntoa.

Nergin mukaan asiaa helpottaa se, että velvoittavat muutokset on kohdennettu selkeästi ja niihin on sisällytetty myös ratkaisuehdotuksia.

– Tiekarttana tämä on kaikille huomattavasti selkeämpi nyt.

 

Yksi vaikeimpia kysymyksiä on valinnanvapausmallin sisällön notifiointi EU:ssa. Perustuslakivaliokunta esitti yhtenä ratkaisuehdotuksena mahdollisuutta oikeusvarmuusilmoitukseen, mikä olisi menettelynä varsinaista notifikaatiota kevyempi, eikä estäisi lainsäädännön etenemistä.

EU-professorit Juha Raitio ja Tuomas Ojanen pitivät kuitenkin Ylen haastattelussa notifioinnin tekemistä välttämättömänä ja pelkkää ilmoitusmenettelyä varmempana keinona. Sillä tavalla Suomi saisi varmistuksen siitä, että nyt tekeillä olevaan valinnanvapausmalliin sisälly kohtia, jotka olisivat unionin kilpailulainsäädännön kanssa ristiriidassa.

Rahoitus yhä keskeinen

Perustuslakivaliokunnan perjantaina luovuttamassa lausunnossa oli parikymmentä vaatimusta, joita pitäisi muuttaa ennen sote-lakien säätämistä. Yksi keskeinen asia on edelleen rahoitus. Monet asiantuntijatkin ovat epäilleet maakuntien rahoituksen riittävyyttä.

Henrikssonin mukaan maakuntien rahoitusongelma voitaisiin ratkaista antamalla maakunnille itsehallinto ja sen mukana verotusoikeus.

– Maakuntien oma verotusoikeus olisi ainakin parempi vaihtoehto, sillä silloin maakunnilla olisi myös joitain työkaluja. Nyt maakunnille ei oikeastaan jää mitään muuta mahdollisuutta, kuin korottaa asiakasmaksuja tai vähentää palveluja, Henriksson toteaa riittämättömän rahoituksen ongelmaan.

Maakuntien verotusoikeutta on kartoitettu muun muassa muutama vuosi sitten isossa selvityksessä, mutta asiaa ei silloin lähdetty viemään eteenpäin. Päivi Nergin mukaan maakuntaveron mahdollisuutta työstetään taustalla edelleen.

– Voi olla, että vielä ennen vaaleja käynnistetään selvitys siitä, pitäisikö maakuntaveron tulla tähän mukaan rahoittajaksi. Mutta ei se tälle eduskuntakaudelle ennätä millään.

Lausuntoon sisältyvä vaatimus maakunnan "kaikissa olosuhteissa riittävästä" omasta tuotannosta ja valmius korvata yksityiset palvelut välittömästi, ei Nergin mukaan tarkoita ylikapasiteettia ja lisäpaineita rahoitukselle. Hänen mielestään enemmänkin on kyse mekanismeista, joilla asioihin voidaan puuttua nykyistä paremmin.

– Julkinen sektori on aina vastuussa niin kuin on nytkin esimerkiksi Kristiinankaupungin hoivakodin asioissa.

Tietosuoja vaatii täsmennyksiä

Puolenkymmentä valiokunnan antamista ponsista liittyy tietosuojaan. Asiakaskohtaisen maksun ja asiakassuunnitelmien kohdalla edellytetään täsmällisempää tietoa ja määrittelyitä siitä, miten tietoja kerätään ja miten niitä käytetään.

Ongelmat liittyvät siihen, että ns. kapitaatiomallissa jokaiselle suomalaiselle luotaisiin henkilökohtainen tausta- ja riskitekijöihin perustuva kapitaatiomaksu.

– Tietosuojaan liittyviä ponsia on paljon, mutta toisaalta ne liittyvät samaan tematiikkaan. Näissä meidän tarvitsee määritellä tarkemmin se, mitä tietoa tarvitaan kapitaatiomallin laskentaan ja mitä tästä tiedosta siirtyy Kelalle.

– Koko virkakunta on nyt katsomassa asioita läpi. Tunnelma on kiireinen ja työntäyteinen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .