Kokoomuksen Koski: Valinnanvapauslaki vaarassa jumittua EU-oikeudelliseen tarkasteluun

Kuplinta soten ympärillä jatkuu kokoomuksessa. Kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski kirjoittaa blogissaan, että sote-uudistuksen valinnanvapauslain suhteen on olemassa merkittävä riski, että laki jumiutuu EU-oikeudelliseen tarkasteluun pitkäksi aikaa, eikä sitä voida toimeenpanna samaan aikaan muun uudistuksen kanssa.

Kosken mielestä hallituksen on harkittava uudelleen notifioinnin tekemistä valinnanvapauslain osalta eli asian saattamista EU:n komission käsittelyyn jo ennen lainsäädännön hyväksymistä.

– Notifikaation tekemättä jättämisestä aiheutuvat riskit ovat liian suuria. Näin etenkin, jos tässä vaiheessa kaikki valinnanvapausjärjestelmän elementit, jotka saatetaan tulkita kielletyiksi valtiontuiksi, eivät ole tiedossa, Koski kirjoittaa blogissa.

Valinnanvapauslain on määrä tulla tällä viikolla eduskunnan käsittelyyn. Kosken mielestä eduskuntakäsittelyssä on tarkoin harkittava vielä valinnanvapauslain kaikkia vaikutuksia sekä ennen kaikkea EU-oikeuteen liittyviä suuria riskejä.

– Valinnanvapauslakia valmistelevien virkamiesten ja asianosaisten ministereiden on varmistettava, että hallitus ei heikoin perustein saata eduskuntaa tilanteeseen, jossa se joutuu ottamaan järjestelmään kantaa ilman, että sen päätös on oikeudellisesti sitova, Koski kirjoittaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.