Kokoomuksen Orpo ehdottaa kolmikantaista tulevaisuussopimusta – "Olen tästä sanalla sanoen ihan valtavan innostunut"

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ehdottaa Uutissuomalaisen haastattelussa kolmikantaisen tulevaisuussopimuksen tekemistä Suomeen.

Tulevaisuussopimus mahdollistaisi työntekijöille oman osaamisen päivittämisen läpi työuran.

Mikäli kokoomus vaalien jälkeen on mukana hallitusneuvotteluissa ja uudessa hallituksessa, Orpo lupaa, että mukana on myös tulevaisuussopimus.

– Olen tästä sanalla sanoen ihan valtavan innostunut. Tulevaisuussopimus on ihmisten kannalta positiivinen asia, joka yhdistäisi myös työmarkkinakenttää.

Muuttuva työelämä vaatii osaamisen päivittämistä

Tulevaisuussopimus tarvitaan, koska työ muuttuu ja työntekijöiltä vaaditaan jatkuvasti uutta osaamista ja uusia taitoja.

– Ihmisillä on iso epävarmuus ja huoli siitä, riittääkö oma osaaminen, tarvitaanko minua, ja mitä jos minun työ korvautuu jollakin muulla, sanoo Orpo.

Kokoomuksen tulevaisuussopimukselle asettamat tavoitteet ovat korkealla: Suomeen pitää saada maailman osaavin työvoima. Se on ratkaisevaa myös työllisyysasteen nostamisen kannalta.

– Meillä on maailman paras koulutus, ja nyt se pitää mahdollistaa kaikille. Ennen opiskeltiin, valmistuttiin, mentiin töihin ja vakituisesta työsuhteesta jäätiin eläkkeelle. Nyt työpaikat vaihtuvat ja osaamiselle tulee uusia vaatimuksia. Työ ei häviä mutta se muuttaa muotoaan, arvioi Orpo.

Hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen lisäksi tulevaisuussopimuksen laatimiseen tarvitaan koulutuksen järjestäjät.

– Työntekijöiden, työnantajien ja yhteiskunnan lisäksi mukaan tarvitaan korkeakoulut, ammatillinen koulutus ja aikuiskoulutus eli koko koulutuksen kenttä, Orpo painottaa.

Tutkinnoista poimitaan osia

Kokoomus ei halua puhua uudelleenkouluttamisesta vaan koulutuksen päivittämisestä. Siihen ei tarvittaisi uutta tutkintoa eikä se katkaisisi työuraa moneksi vuodeksi opiskelun takia.

– Toisen tutkinnon suorittamisen sijaan työssä olevat voisivat poimia tutkinnoista moduuleja, jotka parhaiten täydentävät omaa osaamista muuttuvan työelämän tarpeisiin. Koulutuksen järjestäjien on pohdittava, miten työelämälähtöinen opiskelu onnistuu esimerkiksi työn ohessa, Orpo sanoo.

Työntekijöiden osaamisen päivittäminen on Orpon mukaan työnantajille pelkkä etu, koska työnantajat tarvitsevat osaavat työvoimaa ja siitä on jo nytkin pulaa.

Työntekijät tarvitsevat osaamisensa päivittämisen ajaksi tukea tai mahdollisuuden opiskella työn ohessa.

– Olen avoin koulutustilille, johon esimerkiksi työnantaja ja työntekijä kerryttäisivät pikkuhiljaa pääomaa. Olen avoin myös kotitalousvähennyksen kaltaiselle oppimisvähennykselle, Orpo lupaa.

Työttömät tai esimerkiksi monelle työnantajalle työtä tekevät freelancerit tarvitsevat osaamisensa päivittämiseen Orpon mukaan yhteiskunnan tukea.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .