Kokoomuksen Orpo oppositioroolista: Tulemme haastamaan hallitusta erittäin lujaa

Kesän ajan oppositiorooliin totutellut kokoomus aikoo haastaa hallitusta "erittäin lujaa", sanoo puheenjohtaja Petteri Orpo.

Orpon mukaan kokoomuksen oppositiopolitiikan eväät ovat ison roolin ottaminen ja omien ratkaisujen esittäminen. Jälkimmäisestä puolue aikoo antaa esimerkin huomenna, kun se lupaa esitellä jopa 60  000 uutta työpaikkaa luovan, toteuttamiskelpoisen työllisyyspaketin. Vielä sen sisällöstä ei juuri tietoja tihku.

–  Se on hyvä, se on yksityiskohtainen. Siellä on tuttuja asioita, joista olemme puhuneet, mutta oleellista on se, että ne ovat konkreettisia ja toteuttamiskelpoisia esityksiä. Ja ne ovat siis yksityisen sektorin työpaikkoja, Orpo tyytyi lausumaan.

Orpo puhui medialle kokoomuksen puolue- ja ryhmäjohdon kesäkokouksessa Turussa.

Lupaa haastaa myös perussuomalaiset

Viimeksi kokoomus oli oppositiossa kaudella 2003–2007. Tätä ennen puolue vaikutti hallituksessa neljä kautta vuosina 1987–2003.

Hallituksen lisäksi kokoomus ryhtyy Orpon mukaan haastamaan perussuomalaisia, joka on oppositiossa noussut maan suosituimmaksi puolueeksi.

–  Tulemme vaatimaan myös perussuomalaisilta ratkaisuja. Ei voi olla niin, että vain osoittaa ongelmia ja antaa monimutkaisiin ongelmiin yksinkertaisia ratkaisuvaihtoehtoja, jotka eivät ole tästä maailmasta, Orpo sanoo.

Kysyttäessä Orpo ei heti pysty nimeämään asiaa, jossa suuret oppositiopuolueet voisivat löytää yhteisen sävelen.

–  Olemme kaksi hyvin erilaista puoluetta. Jos sitten joissakin asioissa ollaan samaa mieltä perussuomalaisten kanssa, se on toinen kysymys. Mutta ei ole mitään yhtä oppositiota tai oppositioyhteistyötä.

Oppositiopolitiikassa kokoomus nojaa Orpon mukaan sekä puolueen että eduskuntaryhmän kokemukseen.

–  Meillä on vahva ohjelma ja agenda, meillä on entisiä ministereitä ja pitkäaikaisia kansanedustajia, puheenjohtaja listaa.

Orpo uskoo kannatuksen nousevan jo syksyllä

Orpon mukaan kokoomuksen kannatuksessa ei ole kesän aikana ilmennyt suurta muutosta verrattuna eduskuntavaalien 17 prosentin ääniosuuteen.

Helsingin Sanomien heinäkuun lopulla julkaisemassa kannatusmittauksessa kokoomus oli kirinyt toiseksi suosituimmaksi ohi pääministeripuolue SDP:n. Heinäkuun mittauksessa perussuomalaisten kannatus oli 20,7 prosenttia, kokoomuksen 16,7 ja SDP:n 16,5. Virhemarginaali kyselyssä oli suurimmilla puolueilla noin 2,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

–  Syksy tulee luullakseni näyttämään, mihin suuntaan mennään, ja uskon, että me menemme ylöspäin, Orpo arvioi.

Tänään iltapäivällä puolueväki järjestää yleisötilaisuuden Turun Kauppahallissa. Puoluejohdon kesäkokous jatkuu vielä keskiviikkona.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä puolestaan pitää oman kesäkokouksensa ensi viikolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Keski-Suomen rajalla käynnistyy uuden tuulivoima-alueen rakentaminen tällä viikolla

Tietosuojaongelma kaupparekisterin tietopalvelussa, 144 henkilön tiedot näkyneet virheellisesti

Jyväskyläläiset Mi Reh ja Dar Meh hankkivat asuntolainan käsirahan mustikoita poimimalla – pankki epäili rahanpesusta

Marjoista rahaa talven varalle – Pentti Jeronen suivaantui yrityksille, mutta yksityishenkilöille mustikkaa menee

Nelostien rinnakkaistien uusi osuus Hirvaskankaalla otetaan ensi viikolla käyttöön murskepintaisena – muutoksia myös joukkoliikenteen pysäkkijärjestelyihin

Osa ilman opiskelupaikkaa jääneistä nuorista kiinnostuneita jatko-ohjauspalvelusta – korkeakoulupaikan saa vain kolmasosa

Nyt puhuu Jyväskylän vankilassa pitkää rangaistusta suorittava Markus: "Minusta vaarallisempia ovat sellaiset ihmiset, jotka eivät ole vielä tehneet virheitä"

Evakuoidulle sataa apua, mutta vakuutusyhtiöt ovat olleet vaitonaisia – "En tiedä miten pitkään ja missä voin majoittua"

Yön uutiskooste: MV-julkaisun rikoksista tuomio tänään – Ehdottomaan vankeuteen tuomittu Ilja Janitskin kuoli alkuvuodesta

Kymmenet tuhannet kiinteistöt eivät vieläkään täytä "paskalain" vaatimuksia – Valvontaa tehdään lähinnä naapurien valitusten perusteella

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.