Kokoomuksen puoluejohto selittää sotea kenttäväelle tänään

Kokoomuksen puoluehallitus on kokoontunut tänään puimaan sote- ja maakuntauudistusta puhelinkokouksessa. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen sanoo, että puoluejohto haluaa kertoa kentälle, mikä tilanne on tällä hetkellä sote- ja maakuntauudistuksessa.

– Jäsenistö saa informaatiota sitä, mikä sote-uudistuksen ja valinnanvapauslainsäädännön tilanne on, Jokinen sanoo.

Hänen mukaansa kokouksen kautta puoluejohdon viesti mene suoraan alueille.

Jokinen kuitenkin torjuu näkemyksen hätä- tai yllätyskokouksesta. Kokouksen toisena asiana on maaliskuussa järjestettävät puheenjohtajapäivät.

Lepomäki kritisoi

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki sai viime viikolla kuhinaa aikaan, kun hän kritisoi hallituksen suurinta hanketta eli sote- ja maakuntauudistusta. Hän kertoi vastustavansa hallituksen ajamaa sote-uudistusta valinnanvapauksineen ja siihen liittyvää maakuntauudistusta. Viikonvaihteessa monet pääkaupunkiseudun kokoomuspoliitikot yhtyivät Lepomäen kritiikkiin.

– He katsovat asiaa Helsingin näkökulmasta. Hallituksen ja eduskunnan pitää katsoa koko maan kokonaisuutta, miten tärkeät sote-palvelut pystyään järjestämään koko maassa, Jokinen kommentoi kritiikkiä.

Jokista harmittaa se, että Lepomäkikin keskittyi kritiikissään rakenteisiin, organisaatioihin, maakuntavaaleihin ja siihen, kuka on järjestämisvastuussa.

– Meillä (kokoomuksessa) on ainakin koko ajan ollut keskiössä ihminen, mitä palveluja hän tarvitsee ja saa. Se on pääasia, eivät rakenteet, Jokinen sanoo.

Jokisen mukaan uudistuksen ydin on se, että ihminen pääsee nopeammin hoitoon. Siitä koituu kustannussäästöjä, kun vaivat pystytään hoitamaan nopeammin. Rakenne on vain väline siihen, miten palvelut tuotetaan.

Kokoomus ei hävinnyt vääntöä

Eduskunta käy tämän viikon torstaina lähetekeskustelun valinnanvapauslaista, jota Jokinen pitää uudistuksen keskeisenä osana. Jokisen mukaan asiasta liikkuu edelleen väärinkäsityksiä.

– Kun valinnanvapaus toteutuu perustasolla, palvelun hinta on sama julkisella ja yksityisellä palvelun tarjoajalla. Enää ei tarvitse maksaa yhtään lisää, kun menee yksityiselle lääkäriasemalle.

Jokinen torjuu jyrkästi näkemyksen, että kokoomus kärsi tappion keskustalle viimeisessä kompromissiväännössä, joka koski valinnanvapautta. Hän korostaa, että valinnanvapaus toteutuu perustasolla kokonaisuudessaan ja soveltuvin osin myös erikoissairaanhoidossa.

– Kaikkein tärkeintä on se, että hoitotakuulle tulee valinnanvapauden kautta lisätakuu. Jos julkinen puoli ei kykene täyttämään hoitotakuuta, tulee palveluseteli, jolla asia saadaan kuntoon, Jokinen korostaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .