Kokoomuksen rivit rakoilevat: kaikki edustajat eivät suostu tukemaan Soinia

Äänestys ulkoministeri Timo Soinin (sin.) luottamuksesta ravistelee hallituspuolue kokoomuksen rivejä. Ainakin kaksi kokoomuksen kansanedustajaa näyttää irtautuvan Soinia tukevasta rintamasta perjantain äänestyksessä.

Kansanedustaja Jaana Pelkonen (kok.) suunnittelee menevänsä paikalle ja olevansa "lakossa" eli jättävänsä kokonaan äänestämättä.

– Itseni kanssa olen päätynyt siihen, että olen salissa paikalla, mutta olen lakossa enkä osallistu koko äänestykseen, Pelkonen kertoi STT:lle torstaina.

Pelkosen mukaan hän ei voi antaa luottamusta Soinille, muttei samalla halua antaa epäluottamuslausetta koko hallitukselle.

Kansanedustaja Saara-Sofia Sirén (kok.) ilmoitti hänkin, ettei aio äänestää Soinin puolesta.

– (Eduskuntaryhmässä) oli tällainen näkemys, että kysymys on luottamuksesta hallitukseen, mutta vastaukseni siihen on sama: en aio äänestää Soinin luottamuksen puolesta, Sirén sanoi torstai-iltapäivänä ryhmäkokouksen jälkeen.

Soinin luottamuksesta äänestetään perjantaina klo 13 alkavassa istunnossa. Sirén ei ottanut kantaa, voisiko hän jättäytyä pois äänestyksestä tai äänestää tyhjää.

– Huomiset aikataulut ovat hyvin haastavat, mutta kyllä tarkoitukseni on olla paikalla salissa.

"Kiistää naisten oikeudet"

Soinille suunnatun epäluottamuslauseen takana ovat oppositiopuolueet SDP, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP, jotka ovat olleet tyytymättömiä Soinin aborttikannanottoihin.

– Ulkoministeri Soinin toiminta ulkomailla kiistää naisten oikeudet ja Suomen ulkopoliittisen linjan, sanoi kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta (sd.) torstaina eduskunnan istunnossa.

Soini kommentoi epäluottamusesitystä kertomalla, että on ollut politiikassa 30 vuotta, on katolinen kristitty eikä se tähän päivään mennessä ole eduskuntaa tai Suomea häirinnyt.

– Tämä on minun vakaumukseni, johon minulla on oikeus. On aivan selvä asia, ettei se huutelemalla mihinkään muutu.

 

Soini ei perääntynyt

Kokoomuksen kansanedustaja Sofia Vikman kertoi torstaina päivällä, ettei hän voi asettua ulkoministeri Soinin tueksi tämän siihenastisten vastausten perusteella.

Soinin puheissa ei näkynyt iltapäivällä perääntymisen merkkejä, kun Vikman tiedusteli kyselytunnilla, onko Soini ottanut opikseen oikeuskanslerin tiistaina antamasta kritiikistä.

– Olen puhunut niistä (naisten ja tyttöjen oikeuksista) kymmeniä kertoja, ja niissä ei ole yhtään sellaista kertaa, jonka voisi millään tavalla tulkita naisten ja tyttöjen oikeuksien vastaiseksi, Soini sanoi salissa.

STT ei illalla tavoittanut Vikmania kommentoimaan, tyydyttikö Soinin vastaus.

 

Yhtenäisyyden vakuuttelua

Keskustan eduskuntaryhmä on kertonut äänestävänsä yksimielisesti Soinin luottamuksen puolesta.

– Soini on käyttänyt huonoa harkintaa parissa yhteydessä tämän aborttiasian suhteen. Mutta katsomme keskustassa, että huomenna äänestetään koko hallituksen luottamuksesta, ja äänestämme vihreää nappia tässä asiassa, ryhmäjohtaja Antti Kaikkonen (kesk.) kertoi torstaina.

Kokoomuksen ryhmäjohtaja Kalle Jokinen vakuutteli hänkin torstaina, että ryhmä äänestäisi "hallituksen luottamuksen puolesta". Jokisen mukaan ryhmän päätös iltapäivän kokouksessa oli yksimielinen.

– Jokaisella on oma oikeus tietysti ajatukseen ja mielipiteeseen samalla lailla kuin ulkoministerilläkin on. Mutta sitten tässä on myös poliittinen ulottuvuus, jota tarkastellaan, ja siitä on kysymys, hallituksen luottamuksesta, hän sanoi.

 

Perussuomalaiset panttaa äänestyslinjaustaan, KD aikoo tukea Soinia

Toiseksi suurin oppositioryhmä perussuomalaiset ei halunnut kertoa torstaina, miten ryhmä aikoo toimia äänestyksessä ulkoministeri Timo Soinin (sin.) luottamuksesta. Perussuomalaiset ei ole ollut mukana Soinia vastaan tehdyssä epäluottamusesityksessä.

Nykyään sinisiä edustava Soini on perussuomalaisten entinen puheenjohtaja. Perussuomalaisten linja ex-johtajansa luottamuskysymyksessä herättää siksi erityistä mielenkiintoa.

Äänestyslinjaa panttaamalla perussuomalaiset kertoo haluavansa välttää sen, että muut puolueet alkaisivat laskelmoimaan ja katselemaan, mitä muut äänestävät.

– Että uskaltavat (perjantaina) äänestää siten, mitä mieltä aidosti ovat, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri (ps.) perusteli.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on luonnehtinut Soinin toimintaa poliittiseksi teatteriksi, jonka tämä on provosoinut tietoisena siitä, että "vihervasemmisto" tarttuu asiaan.

Halla-aho arvioi keskiviikkona Alma Median puheenjohtajatentissä, että kumpikin osapuoli hakee tilanteesta poliittista hyötyä ja näkyvyyttä itselleen.

 

"Ei kumpaankaan kelkkaan"

Ryhmäjohtaja Mereltä kysyttiin torstaina, olisiko perussuomalaiset valmis äänestämään Soinia vastaan Halla-ahon mainitseman "vihervasemmiston" rinnalla.

– Emme myöskään lähde ajojahtiin siitä, että ihmiset eivät saisi käyttää sananvapauttaan, elikkä emme lähde kumpaankaan kelkkaan, Meri vastasi arvoituksellisesti.

Meri ei halunnut tarkentaa, tarkoittaako "kummastakin kelkasta" jättäytyminen esimerkiksi tyhjän äänestämistä.

Opposition kristillisdemokraatit on jo aiemmin kertonut äänestävänsä Soinin luottamuksen puolesta, ja tämä linja pitää, vahvisti puolueen puheenjohtaja Sari Essayah STT:lle torstaina. Essayah on arvioinut, että kyse on vakaumuksen, mielipiteen ja sananvapauden suojasta, joka kuuluu myös ministerille.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .