Kokoomus hakee veljespuolueidensa suurkongressia Suomeen

Kongressi valitsee eurovaalien kärkiehdokkaan.

Kokoomus haluaa järjestää Helsingissä Euroopan kansanpuolue EPP:n kongressin ensi vuoden marraskuussa. EPP:hen kuuluvat kokoomuksen eurooppalaiset veljespuolueet, ja kongressista tulisi yksi suurimmista Suomessa järjestetyistä kansainvälisistä poliittisista kokouksista.

Kongressiin osallistuisivat eurooppalaisten EPP-puolueiden puheenjohtajat, Saksan liittokansleri Angela Merkeliä myöten.

Kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun EPP:n kongressi järjestetään Pohjois-Euroopassa. Kongressi on ollut tapana järjestää noin 1,5 vuoden välein. Edellinen oli Maltalla tämän vuoden keväällä.

Päätös pitopaikasta tehdään EPP:n puoluevaltuustossa Brysselissä 4. joulukuuta. Kokoomuksen kansainvälisten asioiden sihteeri Minja Timperi kertoo STT:lle, että kongressia tavoitellaan myös muihin maihin, mutta muut hakijat eivät ole vielä julkistaneet hankkeitaan.

Seuraavassa kongressissa EPP:n on määrä valita kärkiehdokkaansa seuraaviin europarlamenttivaaleihin. Viime vaalien kärkiehdokas oli nykyinen komission puheenjohtaja, luxemburgilainen Jean-Claude Juncker. Hän on ilmoittanut, ettei ole enää käytettävänä seuraavissa vaaleissa.