Kokoomus haluaa suurempia sote-alueita

Sote-ratkaisu johti yllättäen hallituskriisiin tänään, kun kokoomus ilmoitti, ettei se voi hyväksyä Sipilän esittämää 18 sote-alueen mallia. Kokoomus pyysi parin päivän lisäaikaa ottaakseen kantaa asiaan.

Sipilä sanoi, ettei hän usko lisäajan auttavan, kun soteen on syvennytty jo kuukausien ajan.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen sanoo, ettei puolue voi hyväksyä Sipilän esitystä 18 sote-alueen mallista. Satosen mukaan kokoomus haluaa silti jatkaa ratkaisun etsimistä ja pysyä hallituksessa.

- Tässä vaiheessa ei ollut edellytyksiä hyväksyä sitä esitystä, joka oli, mutta olemme edelleen valmiita hakemaan ratkaisua ja toivomme sen löytyvän, Satonen sanoi.

Myös kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb korosti puolueensa halua pysyä hallituksessa. Stubbin mukaan asia on hallituskysymys, jos kokonaisratkaisusta ei löydy kompromissia.

- Jos ja kun tämä on hallituskysymys, kuten pääministeri on meidän ryhmälle esittänyt, niin meillä hallituksesta lähdöstä ja siellä pysymisestä päättää meidän valtuusto, ja se kokoontuu lauantaina, Stubb sanoi eduskunnassa.

Kokoomus on ajanut suurempien sote-alueiden mallia vedoten muun muassa asiantuntijanäkemyksiin uudistuksen tavoitteiden täyttymisestä.

Ministeriön muistio suosittaa 12 sote-alueen ratkaisua

Sote-ratkaisun pohjaksi sosiaali- ja terveysministeriössä laadittu muistio varoittaa hallitusta luomasta maahan yli kahtatoista itsehallintoaluetta. Mitä suurempi on alueiden määrä, sitä selvempää on, että osa alueista jäisi tehtävän toteuttamisen kannalta liian pieniksi, muistiossa todetaan.

Perusoikeuksien yhdenvertainen toteutuminen vaarantuisi, kun osa alueista jäisi väestöpohjan, osaamisen ja taloudellisten edellytysten puolesta liian heikoksi.

Tarkoituksenmukaisimmat vaihtoehdot olisivat muistion mukaan 4-5 aluetta tai 10-12 aluetta. Muistiossa suositetaan 12 alueen ratkaisua, koska silloin kukin itsehallintoalue muodostaisi toiminnallisesti tarkoituksenmukaisen integroidun kokonaisuuden ja alueiden laajojen päivystysyksiköiden verkosto olisi optimaalinen.

- Yli 12 alueen ratkaisut johtavat siihen, että on tingittävä sote-uudistuksen tavoitteiden toteutumisesta sekä palvelujen yhdenvertaisen saatavuuden että kustannusten kasvun hillinnän osalta, muistiossa todetaan.

Ministeriön muistiossa huomautetaan myös, että palvelutarjonnan puutteet ja työvoiman saatavuusongelmat voisivat johtaa kalliiden ostopalveluiden hankintaan.

Muistiosta uutisoi ensimmäisenä Lännen Media.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Poliisi vastaa kritiikkiin toiminnastaan Turkki-mielenosoituksessa Helsingissä: "Poikkeuksellista, että mielenosoituksen järjestäjä ei noudata määräyksiä"

Silja Europalta löytyi kaksi kuollutta nuorta aikuista, ei merkkejä väkivallasta – eri hyteistä löytyneet kuolleet olivat Suomesta

Hakalan sauna vetänyt väkeä Jyväskylään ympäri Suomen ja maailman – himosaunoja Pelle Miljoona vieraili Halssilassa, mutta ei päässyt lauteille

Myös autottomat voivat joutua maksajiksi, kun hallitus vaatimassa latausmahdollisuutta pihoihin

Saunalautta karille Päijänteellä yön pimeinä tunteina: "Hakkasi kiviin ja vaurioita olisi kohta tullut"

Silppua ruohonleikkurilla, haravoi tai tee oma jätesäkkikomposti – näin pääset eroon pihan peittävästä lehtipeitteestä

Kaksio tuhoutui tulipalossa Jyväskylän Sarvivuoressa – palovaroitin ei hälyttänyt

Yön uutiskooste: Mielenosoituksia, Brexit-jankkausta, jalkapalloyllätys ja huonon ajokelin varoitus

Kolumni: Seikkailupuiston lopettaminen oli jyväskyläläisille lapsiperheille järkytys – nyt paikka on vielä järkyttävämpi

Sunnuntai on lämmin, lumi ja räntä pysymässä Keski-Suomen yläpuolella

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.