Kokoomus ja SDP eri mieltä ensi vuoden talousrohdoista

Päähallituspuolueet kokoomus ja SDP ovat eri mieltä siitä, pitäisikö valtion ensi vuoden talousarvioon tehdä vielä uusia leikkauksia ja veronkorotuksia. Kokoomus olisi tarvittaessa valmis nostamaan esimerkiksi kulutuksen verotusta ja ympäristöverotusta budjettiriihessä elokuun lopulla.

SDP:n mielestä kevään kehysriihessä jo valmisteltujen säästö- ja veropäätösten jälkeen on aika pohtia leikkausten sijaan investointeja.

STT kysyi asiaa hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajilta.

- Meillä on edelleenkin varaa käydä julkisia menoja läpi ja miettiä, mitä voidaan tehdä tehokkaammin, sanoo kokoomuksen ryhmäjohtaja Petteri Orpo.

- Budjettiriihessä ei pitäisi tehdä mitään lisätasapainotustoimia, vaan ne pitäisi tehdä kehysriihen yhteydessä ensi vuoden puolella, sanoo SDP:n Jouni Backman.

Hallituspuolueet ovat sopineet valtion vuoden 2014 talousarvion suurista linjoista jo maaliskuussa. Budjettiesitys valmistuu kuluvan kuun lopussa budjettiriihessä. Talousarvioesitys työllistää eduskuntaa syyskauden. Lopullisen hyväksynnän budjetti saa näillä näkymin joulukuussa.