Kokoomus ja SDP:n etsivät yhteistä talouslinjaa maanantaina – keskusta on huomannut, että moni havittelee sitä hallitukseen

Kaikkonen: Sellainen tuntu tässä on tullut, että keskusta on vähän siellä sun täällä haluttu hallituskumppani.

SDP:n kanssa yhteinen linja talous- ja veropolitiikasta voi mahdollisesti löytyä, mutta vasemmistoliiton kanssa tuskin. Näin arvioivat kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja varapuheenjohtaja Antti Häkkänen hallituksen mahdollista tulevaa kokoonpanoa.

– Hallitustunnustelijan on erittäin vaikeaa löytää hallitusohjelmaa, jossa me molemmat voisimme olla mukana. Meillä on iso ero SDP:nkin kanssa, mutta vasemmistoliiton kanssa se on vielä suurempi, sanoo Orpo.

Kokoomuksen johto istuutuu SDP:n hallitustunnustelijoiden kanssa samaan kahdenkeskiseen neuvottelupöytään maanantaina illansuussa.

– Silloin olemme paljon viisaampia, miltä tilanne näyttää. Haluamme tietää SDP:n tarkemmat talous-, työllisyys- ja veropolitiikan linjaukset, jotta voimme arvioida, kuinka kaukana olemme toisistamme.

Orpo painottaa, ettei kokoomukselle ole itsetarkoitus päästä hallitukseen.

– Jos ohjelma ei miellytä, voimme suunnata matkamme oppositioon.

Punavihreällä talouspolitiikalla vähemmistö

Häkkänen ennakoi SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen tehtävästä vaikeaa. Hän aprikoi, kuinka hallitustunnustelija voi saada enemmistöhallituksen kasaan tilanteessa, jossa enemmistö eduskunnasta ei edusta punavihreää talouspolitiikkaa.

– Tässä talossa selvä enemmistö eli 124 kansanedustajaa edustaa kokoomuksen kanssa samankaltaista talous-, työllisyys- ja veropolitiikkaa. RKP:n, kristillisdemokraattien, perussuomalaisten ja keskustan talouslinjasta on löydettävissä hyvin paljon yhteistä kokoomuksen kanssa.

SDP:llä, vihreillä ja vasemmistoliitolla on yhteensä 76 kansanedustajaa.

Häkkäsen mielestä huonoa hallitusohjelmaa ei kannata pelkästään EU:n puheenjohtajakauden takia kuitata.

– EU-puheenjohtajuutta voi hoitaa myös toimitusministeristö.

Yhtäläisyyksiäkin paljon

Orpo löytää myös paljon yhdistäviä tekijöitä SDP:n kanssa, kuten koulutukseen panostaminen, perhepolitiikka, perhevapaauudistus, varhaiskasvatus ja halu panostaa infraan.

– Nopeat junayhteydet ovat sekä SDP:n että kokoomuksen linjoissa. Sitten on perinteiset isot alueet, kuten ulko- ja turvallisuuspolitiikka, Eurooppapolitiikka ja ilmastonmuutoksen vastainen työ.

– Ainakin otsikko- ja tahtotasolla yhteistä löytyy paljonkin. Sitten, kun mennään niihin kuuluisiin yksityiskohtiin, niissä voi olla koviakin erimielisyyksiä, mutta se on normaalia.

Keskusta neuvottelee sunnuntaina

Keskusta neuvottelee SDP:n kanssa hallituskysymyksistä sunnuntaina iltapäivällä. Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoo huomanneensa, että muut havittelevat keskustaa hallitukseen.

– Vaikka vaalit meni huonosti, niin sellainen tuntu tässä on tullut, että keskusta on vähän siellä sun täällä haluttu hallituskumppani. Nyt täytyy sanoa, että emme ole ryntäilemässä emmekä intoilemassa hallitukseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Orpo heittää vastapallon Rinteelle ja kysyy, mikä on SDP:n talouslinja