Kokoomus vimmastui Kiviniemen Helsinki-puheista

Pääkaupungin ykköspuolue kokoomus on tuohtunut pääministeri Mari Kiviniemen (kesk.) kritiikistä Helsingin energiapolitiikalle.

Kiviniemi sanoi STT:n haastattelussa, että vihreät, SDP ja kokoomus ovat tehneet Helsingissä hiilenmustaa energiapolitiikkaa vuosikausia. Asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok.) kirjoittaa blogissaan, että Kiviniemen puheet voisi kuitata vielä retoriseksi hassutteluksi, ellei pääministeri samalla suorasukaisesti ilmoittaisi, että "Helsinki saa nyt maksaa tästä".

- Se, että pääministeri lyttää maan pääkaupungin toiminnan maan rakoon, ei ole ihan tavanomaista. Se, että pääministeri ilmoittaa pääkaupungin ja sen veronmaksajien saavan tämän seurauksena tästä taloudellisesti kärsiä, on jo lähes ennenkuulumatonta.

Vapaavuori huomauttaa, että Helsingin energiahuolto on vaikea kysymys.

- Mitään "pelletinpuhdasta", helposti käyttöön otettavaa, ympäristöystävällistä, taloudellista ja toimivaa vaihtoehtoa ei kukaan ainakaan toistaiseksi kuitenkaan ole osannut esittää. Ne ratkaisut, joita maan eräissä muissa osissa on omaksuttu, eivät yksinkertaisesti toimi täällä.

Vapaavuori muistuttaa saaneensa jokin aika sitten Kiviniemeltä pyyhkeitä "maan muiden osien heikosta tuntemuksesta".

- Ettei nyt vain olisi kyse arvostelijan omasta kaupunkiolojen heikosta tuntemuksesta, hän sivaltaa takaisin.

"Valtuutetun hurskastelua"

Myös Helsingin valtuuston kokoomusryhmän puheenjohtaja Laura Räty lyttää Kiviniemen näkemykset. Räty pitää puheita hurskasteluna.

- Kiviniemi on itse Helsingin kaupunginvaltuutettu ja on näin ollut mukana tekemässä helsinkiläisiä energiaratkaisuja, Räty sanoo.

Räty muistuttaa, että Helsinki on sitoutunut vähentämään hiilidioksidipäästöjä viidenneksellä vuoteen 2020 mennessä.

Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Mari Puoskari (vihr.) puolestaan myöntää, että Helsingin on syytä "tsempata" energiapolitiikassaan. Kivihiiltä käytetään edelleen liian paljon, mutta siitä ei hänen mielestään voi syyttää vihreitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.